Ve čtvrtém, tedy předposledním díle Zlaté mládeže jsme se s pěticí antihrdinů podívali do rumunského Banátu. Do vesnice, kde se zastavil čas. A to byl pro lidi, zvyklé na ruch a luxus velkoměsta, pořádný šok.

„Banát jsme vybrali záměrně. Všichni aktéři s ním měli nějaký problém. Jiří tvrdil, že venkov pro něj začíná na Pankráci. Yeniny zážitky z pobytu se školou v přírodě připomínaly spíš misi v Afghánistánu. Nikol si neuměla představit, že by na venkově mohla žít déle než tři hodiny,“ uvedl zdroj z natáčení.

Přes počáteční zmatky, kdy Yeni zjistila, že nemá povolení k pobytu a vietnamský pas jí nebude stačit k tomu, aby ji pustili přes hranice, se nakonec pětice i se štábem na místo dostali. „Poté, co jsme zorganizovali vyzvednutí jejího potvrzení u ní doma v Praze a následný transport do celního prostoru na maďarsko-rumunské hranici, Yeni potvrzení našla. Stálo nás to asi čtyři hodiny času a buzení místních v Gerníku,“ vysvětlil zdroj celou situaci.

„Lidé v Banátu a konkrétně ve vesnici Gerník, kde jsme natáčeli, jsou neuvěřitelně milí a vstřícní. Drží pospolu jako komunita,“ svěřil zdroj. Proto lidem ze štábu bylo velice líto, když se pětice při natáčení chovala, jak se chovala. Následovalo tedy promlouvání do duše. Oni naši aktéři se k místním chovali opravdu dost povýšeně. Grilování před kamerami bylo zcela namístě. Následovaly slzičky u Yeni. Renato s Nikol ustáli kritiku štábu s jejich typickým humorem.“

Na závěr jejich pobytu se měla pořádat oslava a měla vystoupit místní kapela. „Na poslední den v Gerníku byla domluvena oslava, kde měla hrát místní kapela. Ani se nedivíme, že nedošla a nakonec se musely pouštět cédéčka s lidovkami,“ to byla zřejmě od místních taková malá msta za to chování, které museli po dobu natáčení od aktérů snášet.

Z natáčení si však odnesli několik poznatků jak antihrdinové, tak štáb. „Jeden podnikatel z Čech si tam koupil chalupu a jezdí tam projíždět okolí na čtyřkolkách. Asi má pocit, že tam je pro něj vše dovoleno. V Gerníku funguje i česká firma a  to, co platí místním Čechům, za to by nepracovali ani dělníci v čínských továrnách. Snad jsme místní výsadkem našich aktérů varovali, že od domoviny nemusí očekávat jen samé dobro. Bylo by skvělé, kdyby česká vláda investovala nějakou částku do českých vesnic v Banátu za jediným cílem – zachovat místní tradice a místní způsob života,“ dodal zdroj.

Fotogalerie
10 fotografií