Blesk získal unikátní svědectví o posledních minutách života slavného herce. Jak to bylo 12. září, kdy zemřel kvůli prasklé výduti na břišní aortě? Boj trval 41 minut Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde Brzobohatý den před svými osmdesátinami vydechl naposledy, odtajnil nejpodrobnější okolnosti hercovy náhlé smrti.

Lékaři se věnovali slavnému pacientovi nepřetržitě 41 minut. Bohužel se zázrak nestal. „Pokud již dojde k prasknutí výdutě, zbývá na záchranu jen pár minut. Už se nedalo nic dělat,“ vysvětluje Pirk. Podle něj měl pacient přijet mnohem dřív, už při prvních příznacích.

Měl všude přednost

„Na CT jsme okamžitě přerušili vyšetřování nemocného. Akutní případ pana Brzobohatého měl přednost. Stejně tak jsme rychle domluvili uvolnění jednoho z operačních sálů,“ upřesnil primář Oddělení akutní kardiologie Jiří Kettner. Právě on se svým týmem Brzobohatého dopoledne od záchranné služby přebíral.

Záchranka se omluvila

Institut se důrazně ohradil proti napadení ze strany Záchranné služby Středočeského kraje. Ta měla tvrdit, že lékaři z IKEM nechali pacienta po převozu zbytečně dlouho čekat. „Nevím, co je k tomu vedlo. Už se nám za slova zpochybňující naši práci omluvili,“ prozradil přednosta Jan Pirk.

Jeho poslední minuty: Tak jak je popsala nemocnice

12. 9. 2012

9:39 Brzobohatého přivážejí při vědomí z Říčan do IKEM, lékařka z akutního příjmu volá experta na sonografii

9:47 expert potvrzuje obtíže v okolí aorty

9:49 herce převážejí na vyšetření na CT, po skončení vyšetření na CT převážejí Brzobohatého okamžitě na sál, cévní chirurg je připravený k operaci

10:20 na předoperačním sále se stav Brzobohatého prudce zhoršil, břišní aorta praskla

„Je nám velice líto ztráty pana Radoslava Brzobohatého, pro rodinu, přátele i blízké jsou dny minulé i současné velmi těžké. Musím ale zdůraznit, že všichni zdravotníci IKEM udělali maximum, aby se nemocného pokusili zachránit,“ řekl Aleš Herman, ředitel IKEM.

„Není pravda, že jsme pacienta někde nechali čekat,“ dodává ředitel Herman.„Byl volán cévní chirurg a organizován provoz na sále, aby mohl být pan Brzobohatý ihned po skončení vyšetření převezen k operaci.“

„V žádném případě se nečekalo na můj příchod, až dooperuji,“ říká přednosta Jan Pirk. „Bohužel aneurysma prasklo a v takových situacích už nejde většinou nic dělat. Musím trvat na tom, že pan Brzobohatý se k nám dostal pozdě, ale ne vinou záchranné služby,“ dodává Pirk.

„Obvykle popisovaný průběh hrozícího prasknutí výdutě břišní aorty a příznaky této příhody bývají v delším časovém období – tedy i několik dní. Pokud již dojde k prasknutí výdutě do dutiny břišní, je pacient ohrožen na životě v horizontu několika minut,“ říká Jan Pirk.

Fotogalerie
9 fotografií