Brzobohatého »dvorní« režisér je jako jeden z nejbližších pozván také na večerní soukromou rozlučku do Divadla Radka Brzobohatého.

Kamarádi z vojny

„Znali jsme se 60 let. Radek je pro mě celý život,“ řekl Blesku trpce Filip, který s Brzobohatým byl i na vojně. „On studoval divadlo, já film a při škole jsme dělali vojnu. A vždycky v létě jsme měli měsíční výcvik, a tak jsme spolu bojovali. Samozřejmě za mír,“ zavzpomínal režisér, který s Brzobohatým natočil na třicet televizních filmů a seriálů. Nejradši Filip vzpomíná na F. L. Věka, Dobrou vodu a Cirkus Humberto. „Spolupracovat s Radkem byl koncert. A kamarádit s ním? To byl koncert možná ještě větší,“ říká režisér.

Nenahraditelný

„Radek byl znamenitý, jedinečný, a tudíž nenahraditelný herec. A nejúžasnější jako F. L. Věk,“ pokračuje Filip a vzpomíná, jak byl Brzobohatý bez sebe radostí, když byly ulice v době premiérového vysílání dnes již legendárního televizního seriálu z roku 1971 úplně vylidněné. „Ten seriál jednal o pokoření národa, ale i o naději, že se národ nedá a to likvidování přežije. Tedy po roce 1968 velmi aktuální téma. Lidé seriál hltali,“ komentuje Filip.

Brzobohatý byl podle něho také vzteky bez sebe, když »těm nahoře« začal úspěch seriálu tak vadit, že se ho okamžitě snažili vystřihávat a 13. díl zakázali úplně. Tehdy prý chtěl Brzobohatý dokonce pověsit herectví na hřebík. Tak se ho to dotklo… „Byl to charakter, solidní, slušný, perfektní člověk, který bude nám všem chybět,“ zakončil Filip.

Z POHŘBU RADKA BRZOBOHATÉHO VÁM PŘINESEME ONLINE PŘENOS. ROZLUČTE SE S FENOMENÁLNÍM HERCEM PROSTŘEDNICTVÍM BLESK.CZ. ZAČNE VE 12 HODIN

Fotogalerie
26 fotografií