Film Noční jezdci patřil určitě k tomu nejzajímavějšímu, co se v Československu na počátku osmdesátých let natočilo. Přímo westernový, tedy spíš »easternový« příběh v působivých kulisách slovenských velehor. Vypráví příběhy lidí, které spojuje život na slovensko-polské hranici: horalů, celníků, pastevců i pašeráků.

Pašerák

Proti sobě stojí pašerák v podání Michala Dočolomanského (†66) a Radek Brzobohatý (†79) coby nekompromisní strážce státní hranice. Vedle tohoto napínavého filmového příběhu, který režíroval Martin Hollý, se začala v létě roku 1980 odehrávat ještě jedna reálná story. Příběh velké lásky!

Láska

Ve filmu si tehdy zahrála také mladá slovenská herečka Hana Gregorová. Přestože byla tehdy šťastně vdaná za jordánského lékaře, nedokázala během natáčení odolat šarmu Radka Brzobohatého. Ani on ale neunikl střelám Amorovým, přestože i on byl tehdy ženatý! Jeho manželkou byla herečka Jiřina Bohdalová.

Hotel

Jak vlastně přeskočila jiskra? Film se točil dva měsíce, počasí bylo mizerné, a tak herci i celý štáb trávili většinu času v hotelu. To nahrávalo budoucím milencům. „Nikdy jsem během natáčení nevyhledávala flirty, věděla jsem, že to bývají takové lásky maximálně na dvě tři noci,“ řekla Gregorová před časem slovenskému Novému ČasuNeděle. „Ale tohle bylo něco jiného, bylo to šílené omámení. Když natáčení skončilo, oba jsme věděli, že jsme se dostali do neřešitelné situace.“

Tajně

Brzobohatý potom jezdil tajně do Bratislavy za svou láskou. I několikrát týdně. Po půl roce se přestali skrývat. Jejich láska byla tak silná, že kvůli ní rozbili svá manželství. „Bylo to úžasné vzplanutí, všechno jsme nechali za sebou, začali jsme od nuly,“ vzpomínala před časem Hana Gregorová.

Zrada

Oba si uvědomovali, že tímto rozhodnutím ublížili svým partnerům. Manžel Gregorové Gassan, se kterým má dceru Rolu, to přijal ještě jakž takž s pochopením. Více to ale zasáhlo Jiřinu Bohdalovou, nedokázala Brzobohatému zradu odpustit. A odmítala i hrát po jeho boku. Spolu na plátně se objevili až nedávno, ve filmu Vrásky z lásky.

Smrt

Radek a Hana svého osudového rozhodnutí nikdy nelitovali. Vždyť spolu vydrželi dlouhých 31 let, než je rozdělila Radkova nečekaná smrt.

Fotogalerie
10 fotografií