Když Petr Muk hrál se skupinami Oceán a Shalom, neměl na muzikály ani pomyšlení. Přijmout roli v komerčním produktu tohoto typu by bylo i proti filozofii kapely.

Pak se ale vrhl na sólovou dráhu v pop-music a svůj postoj změnil. V roce 1999 přijal nabídku do Rusalky. Rusalka se hrála necelé dva roky a nebyla příliš úspěšná. Autorská dvojice Gábina Osvaldová a Ondřej Soukup Muka poté zlákala do divadla Ta Fantastika, kde od roku 2002 slavil úspěchy jako první láska Johanky z Arku.

V roce 2004 přijal v Divadle Kalich roli Galilea, kde v hlavní roli alternoval Janka Ledeckého. „Na jevišti byl výborným partnerem,“ vzpomínala muzikálová kolegyně Sabina Laurinová. Postavu blízkou jeho srdci mu v roce 2006 nabídl Karel Svoboda (†68) – rabiho Löwa v Golemovi.

Fotogalerie
5 fotografií

Poslední Mukovou muzikálovou rolí byl Leonardo da Vinci v muzikálu Mona Lisa. Tehdy ho potěšilo, když v hodnocení Blesku vyšel jako nejlepší alternace italského malíře. Pár dní před svou smrtí se sešel s Michalem Davidem, který mu nabídl roli ve svém novém muzikálu Kat Mydlář, a Mukovi se prý velmi líbila. Bohužel už si ji nikdy nezahraje…