Věřit, že teprve dospělost přináší velké sexuální „satori“, je přinejmenším pošetilé… Oheň vzplane už mnohem, mnohem dřív, ještě než si vůbec uvědomíte, že tohle je Sex.

Sado-maso pohádky
Pohádky přinášejí tolik sadistických motivů, princezny přikované ke skále ječí hrůzou, když je olízne oheň z dračích nozder, Kostěj čeká celá desetiletí přikován v třinácté komnatě, kati a pranýře se zdvíhají na náměstích jako pikantní vykřičník před konečným happy endem a pokorná Popelka se plazí před macechou.

I v dětských knížkách je plno řemenů a rákosek, trestů spravedlivých i nezasloužených, slziček a svištění…

A ti, kdo zažili éru povinných výchovných filmů z druhé světové, si jistě užili ad libitum esesáků v dlouhých kožeňácích mučících hrdinné sovětské partyzány obojího pohlaví a rozličného věku.

A pak je tu samozřejmě Vinnetou, věčné svazování a mučednické kůly.
Zkrátka, neutečete tomu a vůbec nepotřebujte, aby vám někdo S/M erotiku naservíroval na stříbrném podnose i se stylově vydesignovanou maskou na oči a důtkami. A vlastně, na co, sakra, všichni ti autoři pohádek mysleli?

Padají tabu
Byly doby, a nejsou to doby zdaleka tak vzdálené, kdy se S/M libůstky zrovna nepodporovaly. Výrobci, kteří podomácku vyráběli pomůcky, stydlivě inzerovali „bičík na koně“ či „důtky na psy“ a vyznavači S/M se scházeli za dodržování přísné konspirace a v hrůze, že je při odhalení sklonu k zakázaným radostem vyhodí z práce.

Čas oponou trhnul
… a ukázalo se, že důtky a masky na oči mohou být dobrý kšeft, že pan Šedý s bičíkem je zajímavý i pro mainstreamové čtenářky a že je to celé tak nějak mnohem méně výjimečné, než jsme čekali... Ale pořád to funguje, alespoň na ty, které to baví.

Tak trochu peprnější limonáda
Trochu peprnější pohádka o Popelce a jak zafungovala, chce se říct.  Opravdu je S/M tak populární, nebo se příběh trochu blíží právě archetypům pohádek právě tím, že popisuje, jak chudá a v zásadě nepříliš zajímavá dívka ke štěstí a orgasmu přišla?

Soudím, že romantika možná funguje lépe než S/M propriety, ale je dost možné, že pro ty, kdo unikli svodům indiánského svazování a mučení zlých královen, může být pan Grey past, do které upadnou. 
Koneckonců, hra na S/M je docela hezká.