Jsou lidé, kteří svou kondici pijáků udržují celý rok, ty Silvestr samozřejmě nezaskočí, jsou mezi námi i takoví, kteří baterii, kterou si spořádaná famílie chystá na oslavy s pocitem zhýralosti, vypijí každý den a jejich stav to takřka nezmění….  no a pak jsou tu sváteční pijáci. Pro ty je přelom roku nebezpečným územím, ať už ho tráví doma, nebo ve společnosti.

Smůla začátečníka
Leckde lze spoléhat na začátečnické štěstí, ale u alkoholu spíš vezměte v úvahu smůlu nezkušeného.  Křečovité veselí, které nebere ohled na to, jestli se vám zrovna chce, nebo ne, nezaručuje pohodovou opici, povinný šampus, který lehko vleze do hlavy a zdaleka ne každému sedí, přítomnost rodinných příslušníků a status noci, kdy se leccos může, to je zatraceně nebezpečný koktejl. Přidejte k tomu novoroční bilancování… a drink si možná pořádně naředíte.

S čistým stolem….
Bilancování, když máte trochu pod čepicí, to je jako hrát opilý obsekávačku s ostrým nožem. Když se do toho pořádně pustíte, buď skončíte v slzách, co všechno se vám letos nepovedlo, nebo v hádce, protože z toho, co se nepovedlo, obviníte někoho jiného.

Silvestrovská pusa
Docela nebezpečná je i silvestrovská pusa… je skoro tak nebezpečná jako vánoční večírek v práci. Může se totiž stát, že, když už jste se se všemi i mezipohlavně tak sblížili, odhodláte se v rámci novoročních předsevzetí konečně říct manželce kamaráda, že má fakt pěkný zadek, vaše žena zas řekne číšníkovi, že by jeho ruce by si dovedla představit i jinde než na pípě… a když zůstane jen u slov, můžete si docela gratulovat. V opačném případě záleží na temperamentu zúčastněných, v krajním případě i na temperamentu zásahové jednotky.

Noc světel
Silvestr s sebou přináší plno povinností… například si trochu bouchnout, ukázat novoroční ohňostroj psovi a tak podobně. Alkohol podstatně snižuje rezistenci proti pitomým nápadům a proto se vždycky najde dost těch, kdo posunují laťku absurdních nehod a karambolů. Vlastně zbytečně, jen proto, že se to prostě koncem roku sluší.

Ráno kocoviny…
Kocovina, špatné svědomí a exekutoři mají něco společného, přicházejí neodvratně, pokud jim dáte šanci.  Vždycky ovšem můžete zvážit, jestli to stojí za to, a slavit po svém. Po vánočním dostihu na to, konečně, máte nezadatelné právo, a pokud se vám prostě nechce, nepijte šampus, nebouchejte nic a spát jděte v osm. Možná to nebude nejveselejší Silvár, co jste zažili, ale druhý den ráno vám to závist ostatních bohatě vynahradí.