Zatímco kamenná divadla, svatby, pohřby a rozličné jiné události mají právo minimálně žádat na účastnících společenský oděv, u obchodů je to… inu dost zvláštní a u obchodu s obuví, byť drahou, poněkud úsměvné. Je ovšem možné, že zákazníků, co přidupali v pohorách a vypadla z nich zemina, mají celé zástupy.

Hlavně pohodlně?
Novináři, výtvarníci, automechanici i bezdomovci…  v outdooru si lebedí pánové mnohých profesí a osudů, zřejmě z důvodu praktičnosti. Boty hřejí, na kalhotách není vidět špína, nemačká se to… velkou parádu to sice taky nenadělá, ale to pro ně většinou není prioritou. „Muž krajši od čerta je pekný“ říká slovenské přísloví a čeští muži se ho drží. Není to ani tak známka punku, jako spíš neochota oblečení příliš řešit, pramenící z přesvědčení, že stačí, když jejich slupka není špinavá.
Ale dost generalizací, jsou samozřejmě i muži, kteří by v pohorách po městě nechodili ani pod pohrůžkou mučení. Za poměr těch, které móda zajímá, a těch, kterým je ukradená, ovšem nemohou nálepky na dveřích luxusních butiků, kam ogoráčovaní mužové stejně většinou nechodí, nedotkne se jich ani zákaz vstupu do trendy kaváren. Jediné, co by možná trochu rozkývalo jazýčky vah, by byla změna skladby sortimentu českých obchodů, aby outdoorové oblečení, případně oblečení, které sice do hor není, ale jako do hor vypadá, nebylo první volbou pro chlapce i chlapy.

Model matka šerpa
Zatímco pány nechává akce „zákaz“ většinou ledově chladné, další vyznavači outdoorového oblečení, tedy matky malých dětí, se trochu naježily.
Na rozdíl od chlapů na to tolik nekašlou, a tak v nich možná hlodá červík pochybností, jestli je opravdu nutné se na pražské hřiště vyzbrojit jako na trek… ale k trochu asexuální roli matky to tak nějak patří.
Těžko říct, kdy přišla tahle vlna, která zaplavila dětské koutky horolezkyněmi, ale i to je projev módy, která sice neslezla z titulky Elle, ale přesto je uznávaným standardem.
Na vrátka hřišť nikdo nálepky s dresscodem určitě lepit nebude a myslím, že se nerozšíří ani v lokacích podstatně blýskavějších, ostatně, bylo by to kontraproduktivní, ale od maminek to vždycky začíná, ony jsou ty, kdo oblékají děti a nastavují tak mantinely. Možná, kdyby odkoply ty pohory… takže, dámy, co to  zkusit pro jednou bez pohor a bez batohu? Na koupaliště taky nechodíte ve skafandru, nebo snad...?!

PS. Pokud při příští návštěvě Aquapalace potkám zástup žabích mužů a žen, uznám, že je to s touhle zemí opravdu na pováženou.