Češi kontra náboženství
Češi po staletích pasivního odporu zvládli vytěsnit křesťanské církve a představa, že by jim někdo z hlediska víry mluvil do jídla, pití, či sexu, je pro ně těžko snesitelná a co víc, je pro nás skoro nepochopitelné, že si to někdo nechá dobrovolně líbit. Možná bychom pochopili, kdyby se muslimové bouřili kvůli přejmenování oblíbené pochutiny, ale války kvůli víře jsou Čechům vzdálené tisíce světelných let (a je to dobře). Je jasné, že striktně náboženská a prakticky ateistická kultura příliš dohromady nejdou, ale místo zdvořilého, jasného a neosobního „ne“ se panika šíří, dokonce i po mateřských serverech, kde zodpovědné matky nabádají ostatní, aby měli více dětí, nebo nás islám převálcuje. Zatím nás ovšem „válcuje“ hlavně prostřednictvím turistů v Teplicích, a záplavou bister s kebabem, ve kterýchprodávají blondýny bez burek.

Co je obohacení a co nefunguje…
Nefungují „dovezená náboženství“, odnikud. Většina jejich příkazů snad měla smysl v době a místě vzniku a v jiné době a na jiném místě působí nepatřičně a absurdně. (Pokud teď myslíte na desatero, tak pomněte, že na zákaz okrádání a vraždění členů vlastní komunity nemají křesťané copyright, to se nesmělo už v pravěku) a cpát vlastní názory těm, kdo o ně nestojí, je v lepším případě nezdvořilé a v horším zločinné, na druhé straně, ten kebab a arabský chleba klidně sníme a arabské číslice koneckonců taky používáme.

Strach je zbraň i důvod
To ví každý, kdo se zabývá propagandou… nebo politikou. Reální muslimové, které Češi potkávají na dovolené v Egyptě, Turecku, nebo Tunisu, je neděsí, naopak, Češky rády věnují pozornost „plážovým inženýrům“ bez ohledu na vyznání, a na to, že pozdější import takového mazlíčka do domácího prostředí může přinést jisté komplikace. Že by okatý tmavý mládenec měl něco společného s bojovníky Talibanu, v tu chvíli nikoho z Čechů ani nenapadne a nijak nás tedy neděsí. A onen mládenec s Talibanem samozřejmě nic nemá, jen se chce dostat do EU, a nejspíš taky netuší, že soužití s emancipovanou českou dámou, kterou navíc brzo přestane bavit, je nad jeho síly a že v Čechách ho žádná patriarchální aura, která jeho krajankám brání poslat druha k vodě, chránit nebude. To jsou ty kulturní rozdíly, ale pořád ne důvod k panice. Opravdu nebezpeční jsou jen lidé, kteří nechtějí jinakost pochopit, jen ji nenávidí a ti jsou, bohužel na obou stranách.