- Model „masožravka“
„Sedávej panenko v koutě, budeš li hodná, najdou tě.“ říkávalo se a o ženské sexualitě to platilo dvojnásob. Vždycky kořist, nikdy lovec, vtloukala si do hlavy poupátka na před svou sexuální premiérou. „On musí udělat první krok“ připomínaly starostlivé matky. Pokud se vám nechce čekat a navíc máte jasnou představu o tom, co byste v loži rády zažily, postupujte podle ověřených rad, které se od babičky nedozvíte. Místo principu „fialinka“ zkrátka zvolte model „masožravka“.

 - Imponuju
No ano, tak se tomu říká u zvířat. Když někde zmerčíte objekt zájmu nejen akademického, netajte své kvality. Rozhodně vám naradíme vytahovat se jako tričko z tržnice, ale místo obdivného vrkání se pochlubte novým projektem, složenou zkouškou, nebo třeba vlastnoručně vybudovanou kuchyní. Ten, kdo má dostatečné sebevědomí, nemá s úspěchem partnera problém. Nezajímá ho to, nebo mu to dokonce vadí? Hm, škoda, ale právě proto se selekce dělá.

 - Líná huba, holé neštěstí
Padli jste v objetí do peřin a nebylo to ono? Promluvte si. Nečekejte, až váš telepat uhádne i ty nejtajnější touhy, které jste zatím raději nepřiznala ani sobě. Nejde o to, vyhotovit seznam závad a pak se založenýma rukama čekat na nápravu, ale o praobyčejnou spolupráci. Nezní to dost romanticky? No, snad to ani romantické není, ale vyplatí se to. No a pokud náhodou schováváte pod polštářem důtky, nejraději se milujete v botách, nebo naopak kategoricky nesnášíte felaci, otevřete třináctou komnatu raději hned. Časem by se z ní totiž mohla stát rozbuška, které vztah spolehlivě odpálí.

- Invaze mimizemšťanů
Mnoho mužů si myslí, že každá žena touží po dítěti, a že ho chce nejlépe ihned. I když v dnešní civilizované době už málokterá z nás hraje ruletu nechráněného sexu, je fér seznámit ho s plány na časy budoucí. Pokud ještě před otěhotněním chcete jet do Mexika, složit symfonii a naučit se pilotovat letadlo, měl by o tom vědět. Neplánujete dítě vůbec, OK, ale řekněte to rovnou a totéž požadujte od svého spoluhráče. Ve vaší posteli bude rázem víc klidu „na práci“.

- On možná má bílého koně, ale hrad mám svůj
Vyšlo to, vaší postelí se valí uragán a jeho původce snášíte dobře dokonce i ráno po mejdanu. Bydlíte ovšem přirozeně každý jinde, snad i každý v jiném městě. Následovat ho? Přiznejme si, že životní partner není ulovená zvěř, kterou, pomalovaná válečnými barvami, táhnete do svého doupěte, ale otázka „kdo ke komu“ může být stěžejní. Ostatně, matriarchát se od patriarchátu neodlišoval, jak si mnozí představují, nějakou silovou dominancí žen, ale právě tím, že muži následovali svou ženu k jejímu kmeni, ne naopak. Domácí hřiště je prostě výhodou, které není dobře se neuváženě vzdávat ani, když všechno tone v růžové oparu. Neodhazujte svoje útočiště, neopouštějte kamarádky, dokonce ani kamarády ne. To není prachsprostý egoismus, to jen posloucháte hlas svého pudu sebezáchovy. Kaskadérky, pracující bez záchranné sítě, často sčítají modřiny, vy přinejhorším odejdete středem a vybrečíte se až doma. Je to pořád ta lepší varianta.

Budiž slyšena i druhá strana

To je všechno hezké, řeknete si možná, ale co když to přese všechno nebude fungovat? Není lepší přidržet se starých pořádků a sešpulit rty do obdivného „och“ pokaždé, když váš vyvolený propukne v projev? Co emancipované amazonky, láska a společný život, zeptali jsme se pánů, jaký na to mají názor.

Preferujete emancipované partnerky, nebo jste raději, když se drží svých "ženských" teritorií a zbraní?

Robert, nakladatel
1. Nehraje hry, baví se se mnou na rovinu. Když řekne "nic", znamená to "nic", a když ji seru, řekne "sereš mě".
2. Když je ženská chytřejší než já.

Marek, dělník
Domaci puťku doma zcela určite nechci. Ale stejne tak nechci zarytou feministku.

Jan, vysokoškolský profesor
Žena, která by to se mnou chce vydržet, nemůže nebýt emancipovaná

Milan, manager
Ono to se nevylučuje, ženská ma být v práci inženýrka, v kuchyni hospodyně a v posteli kurva  Ale řečeno vážně, mám rád chytrý a emancipovany ženský, které se ale umí přepnout na chytré používání svých ženských součástek.

Mirek, nástrojař
Hlavně, aby uměla vařit. 

Juraj, spisovatel
Já mám rád hlavně ženy.

Robert, překladatel
Líbí se mi, když je ženská ženská. Silná, chytrá, inteligentní, zvrácená ženská 

Jiří, policista
Nemám rád holky, co maj větší koule než já.

Ota, zámečník
Mám rád klasické ženské, co se starají o domácnost. Feministky všechno pokazily. 

Jiří, nakladatel
Hloupá ženská je neštěstí do domu. Ideální žena je ta, která v některých oblastech umí mnohem víc, než já. A tu mám doma.

Josef, sportovní redaktor
Emancipovaná partnerka se drží svých zbraní. Teritoriím nerozumím.

Tomáš, nakladatelský redaktor
Jasně, že emancipovaný, je s nima větší prča.