Drtivá většina novinových článků, rozhovorů s Olgou, uvozuje chronicky známá informace, že je ženou oscarového režiséra Jiřího Menzela. A od jisté doby většinou nechybí ani zmínka, že dceru Annu Karolínu počala v manželství s kameramanem a režisérem Jaroslavem Brabcem a poté se zpět k zákonnému muži vrátila.

Ona roli dámy ovládá

V mediální prezentaci Menzelové pak panuje obecná shoda, že má vizáž lady, kterou jejímu muži může i Hollywood závidět. Mimochodem výstava velkoplošných fotografií Jiřího Menzela, kterou Olga uspořádala k jeho pětasedmdesátinám, začíná putovat po světě a v USA spolupracovníci legendárního režiséra Woodyho Allena Menzelovou oslovili, zda by podobnou expozici neudělala i k Allenovým osmdesátinám…

Olga Menzelová, zkrátka představuje ženu, která i nestandardní, moralisty provokující situace s glancem ustojí. Není jen půvabnou, patřičně reprezentativní manželkou, ale umí se sama realizovat. Nenápadné líčení, hříva vlastních, nikoli napletených vlasů, rysy tváře a nadčasový, s výstředností si nezadávající šatník pak tomto obrazu nahrávají.

Na někoho sice může Menzelová svým výrazem, stylingem působit jako chladná, sexy živočišnost postrádající osobnost s kalkulačkou existence v hlavě. Každopádně platí, že si (na rozdíl od jiných) vybudovala uvěřitelnou image. Image lady, která je sice v jednom kole, ale pravidelně chodí na kosmetiku, jednou za dva měsíce ke kadeřníkovi a konstatuje, že se v módě drží při zdi. Včetně neutrální barevnosti, neboť je konzervativní. Křiklavost, extravagance jsou jí vzdálené.

Občas tápe, ale ví

K takovému stylu se nejspíš manželka režiséra Menzela zřejmě dostala postupem let, protože jak tvrdí, v raném mládí experimentovala, dokonce prý i zelené vlasy měla. Dnes je jiná, i když nedávno neodolala a nechala si udělat růžový přeliv. Naštěstí jej brzy sundala. A občas tápe i v outfitu - někdy je nedostatek citu pro detail, čistotu stylu patrný, ale nikdy nesklouzne k vyloženému nevkusu.

Na zásadních společenských akcích nenechává Olga Menzelová nic náhodě a spoléhá na služby stylisty. V posledním roce, dvou je jím Jan Pokorný, s nímž kreace konzultuje, anebo ji model včetně doplňků u správných elitních značek vypůjčí. Mimochodem vybavil ji i na podzimní cestu do Ameriky, kam manžela doprovázela. Což je v pořádku. Nemusíte mít dokonalý vkus, ani skříň narvanou toaletami, ale musíte mít dobrého profesionála, který dokáže umocnit váš typ. Taková je praxe v showbyznysu všude na světě.

P.S. Outfity, jež se v retrospektivě tohoto roku v galerii představují, jsou až na výjimku toalety Lanvin na premiéru Donšajnů dílem kreativity Olgy Menzelové. Nikoli jejího stylisty.

Františka Čížková

Fotogalerie
5 fotografií