Martin Štěpánek svým odchodem oslabil rodinnou hereckou dynastii, mimořádně známou a oblíbenou. On sám byl výrazným představitelem kladných hrdinů, pohádkových princů a charakterních postav s nezapomenutelným, okouzlujícím hlasem, který – stejně jako jeho bratr Petr – podědil po svém otci Zdeňkovi.

Důvod smrti nemoc?

Představitel Alexandra Dumase ve filmu Tajemství velkého vypravěče a bezpočtu dalších divadelních, filmových i rozhlasových rolí bojoval ke konci svého života s nepřítelem, kterého nedokázal porazit.

„Martin se rakoviny, kterou měl nejméně tři roky, příliš nebál. Dokázal ji ve svém povědomí zatlačit až někam hodně dozadu. Sám mi jednou řekl, že když se napije, nemoc mu z hlavy odvětrá,“ řekl Blesku Štěpánkův kolega, který nechtěl být jmenován. „Ostatně, problémy s alkoholem měl řadu let, opakovaně se ze své závislosti léčil a opakovaně jí podléhal.“ Lékaři mu před časem z krku vyoperovali uzlinu z tkáně poblíž hlasivek. Histologický rozbor tehdy mimo veškerou pochybnost prokázal rakovinu. Martin Štěpánek nerezignoval, svědomitě se léčil, dodržoval i dietu, ale alkohol čas od času vítězil a s velkou pravděpodobností ničil léčbu.

„Těžko se mi hovoří, Martin byl kapacitně velice bohatý člověk, škoda že se s námi už o to nepodělí. Zřejmě mu došly síly a měl strach, že kdyby ještě víc zeslábl, nestačil by už udělat to, co považ    val za nutné udělat. Chtěl o tom rozhodnout sám...,“ vyjádřil svůj názor na kamarádovu smrt herec Václav Postránecký.

Fotogalerie
1 fotografie

Životem přes překážky

Martin Štěpánek se nikdy nesmířil s invazí vojsk Varšavské smlouvy do někdejšího Československa v roce 1968. Kvůli svým postojům musel v létě 1973 odejít z angažmá v Národním divadle. Štěpánek to nesl velmi těžce. „Byla to obrovská lítost. Strašným způsobem jsem se vztekal, brečel jsem,“ řekl v pořadu České televize 13. komnata v červnu 2007.

I tehdy ale s manželkou, když mohli, pomáhali kamarádům. „Já v té době neměl se ženou kde bydlet,“ vzpomíná herec Ladislav Županič. „Martin se svou Jarkou tehdy žili poblíž Karlova mostu v nějaké vilce a platili si ještě zařízený byt na Spořilově. Když se Jarka o naší tísni dozvěděla, dala mi od něj klíče s tím, že tam můžeme být – než ten byt prodají – tři čtvrtě roku. Zadarmo. To od nich bylo fantastické gesto.“

Úvahy o odchodu

Pomocnou ruku podali Štěpánkovi po vyhazovu z Národního divadla kolegové z Činoherního klubu. Po roce ale dostal zákaz hraní i tam, uchytil se v Divadle na Vinohradech. Ale tam ho nutili ke vstupu do KSČ.

„Šel jsem po představení domů a povídám, Jarunko, asi to sbalíme,“ řekl ve zmíněném televizním pořadu. Jarunka, Jaroslava Tvrzníková (70), byla jeho první a jedinou manželkou. Poznali se v Národním divadle, při hře Strakonický dudák. Po tříměsíční známosti se v roce 1969 vzali a časem se jim narodily dvě děti. Vztah Jaroslavy a Martina vydržel přes všechny životní překážky a těžkosti. Emigrace, počáteční nezdary a obtíže jej naopak posílily.

Odchod do emigrace

Počátkem léta 1981 Martin Štěpánek díky řadě přátel vyřídil pro sebe a všechny členy rodiny výjezdní doložku (pro nepamětníky – příloha k cestovnímu pasu, v níž bylo uvedeno, které země její držitel smí navštívit) i devizový příslib (přidělená zahraniční měna, která jinak nebyla volně ke koupi). Přes pohraniční přechod Horní Dvořiště odjeli do Rakouska. Na dlouhých třináct let…

Útěk rodiny z vlasti málem zhatila tehdy šestiletá dcera Josefína. „Přišla s ručičkama plnýma kamínků a řekla: Tatínku, to si s sebou vezmeme na památku. Já málem omdlela. Říkali jsme si, že nás nepustí,“ vzpomínala po návratu do Česka Jaroslava Tvrzníková.

Štěpánkovým se ale v Rakousku pracovně moc nedařilo. Otec Martin stálé angažmá neměl. Matka Jaroslava mnohdy celé týdny přilepšovala rodině i tím, že pracovala jako uklízečka. Podle již zesnulého komentátora Svobodné Evropy Karla Moudrého právě život v Rakousku Štěpánkovu rodinu stmelil a on sám o tom často hovořil a zdůrazňoval to…

Ve Svobodné Evropě

Nabídku pracovat ve Svobodné Evropě dostal Martin Štěpánek od jednoho amerického diplomata. Rodina se tak po dvou letech přesunula do Německa. Tam už se jim dařilo lépe. Martin Štěpánek začal v rádiu Svobodná Evropa pracovat jako hlasatel a později i komentátor. Jeho žena Jaroslava Tvrzníková ho u mikrofonu jako hlasatelka zpráv nahradila.

Typický a svérázně zabarvený Štěpánkův hlas poslouchaly v té době na rozhlasových vlnách Svobodné Evropy statisíce lidí v Československu. Jeho komentáře a glosy k událostem a politickému vývoji v bývalé vlasti mu zjednaly mezi posluchači, ale i ve vedení Svobodné Evropy respekt, stal se silnou autoritou…

Čelil provokacím

Klid tam ale neměli. Bývalý režim v Praze sice nesáhl k přímému násilí vůči Štěpánkovi nebo jeho rodině, ale provokacím se přesto nevyhnuli. „Jednou přišel do redakce dopis lámanou češtinou, že má rádio Svobodná Evropa složit dva miliony marek. Jinak prý bude v Mnichově zabit člověk jménem Hlavnijak. A když ty peníze autoři dopisu nedostanou, tak budeme mrtví i my,“ vzpomínala už doma v Praze Jaroslava Tvrzníková.

Štěpánek šel na policii a vrátil se šokovaný. Řekli mu tam totiž, že jistý Hlavnijak je už několik dní pohřešovaný. Dlouhou dobu pak Štěpánkovu rodinu hlídali policisté. Se samopalem vyčkávali dokonce i u nich doma. Později se ukázalo, že ne bezdůvodně. Jaroslava Tvrzníková jednou objevila u svého auta přeříznuté brzdové hadičky. Podobné výhrůžky a zastrašování pokračovaly až do roku 1989, kdy v Československu padl komunismus.

Umělec i ministr

Rodina Martina Štěpánka se poprvé vrátila do Čech den před koncem roku 1989. Ale dobré pocity neměli. „Nejdřív jsme mysleli, že se udusíme z toho smradu, co tady panoval. Já jsem myslel, že mně hoří auto. A v půlce té cesty se Jarka rozbrečela, když jsme viděli zpustlost a chudobu země,“ líčil Štěpánek.

Až v roce 1994 přijeli natrvalo. Martin Štěpánek začal pracovat ve filmu, televizi, často daboval i hrál v divadlech. V roce 2006 se jako nadšený příznivec ODS stal ve vládě Mirka Topolánka ministrem kultury a ve stejné době si znepřátelil mnoho kolegů. Kolem jeho postupu při výběru ředitele Národního divadla dokonce herci hrozili stávkou… Jeho žena Jaroslava se starala o domácnost a výchovu dvou dětí, vytvářela svému muži dokonalé rodinné zázemí, které tolik potřeboval.

Právě ona ho 16. září večer našla v pracovně jejich vinohradského bytu zastřeleného. Smrt manžela paní Jaroslavu zdrtila. Uzavřela se do sebe, hovoří pouze s dětmi a se svým švagrem, hercem Petrem Štěpánkem. „Nezlobte se, teď o bratrově smrti nebudu s nikým mluvit. Celou naši rodinu nepředstavitelně těžce zasáhla a nikdo z nás není schopen se k ní žádným způsobem vyjádřit. Pochopte to…“