Petr Štěpánek se o smrti svého bratr dozvěděl až několik hodin po tragédii. Od té doby s médii prakticky nekomunikuje. Telefon sice zvedne, ale hned položí. „Bratrova smrt mě velmi překvapila, jsem z toho v šoku. Zatím nedokážu úplně pochopit, proč se to stalo, i když zdravotně si prodělal své. Ale od něho bych takové řešení nepředpokládal. Promiňte, nechci se k tomu vyjadřovat,“ řekl severu Novinky.cz poté, co se o bratrově sebevraždě dověděl.

Náhlý odchod bratra ho hluboce zasáhl. Je to podruhé, kdy ho bratr opustil. Poprvé se to stalo na začátku 80. let, kdy Martin Štěpánek i s rodinou emigroval do Rakouska a poté do Německa. Nyní odešel podruhé. Navždy.

S bratrovou emigrací se Petr jen těžko dokázal smířit. „Kdyby jen tušil, co tím způsobí. Já bych to v životě neudělal,“ komentoval před lety jeho odchod.

Martin Štěpánek ovšem neměl na vybranou. Nechtěl se podvolit zvůli komunistického režimu a upsat členstvím v KSČ, do kterého ho nutilo tehdejší vedení vinohradského divadla. Zvolil odchod do emigrace. Emigroval v roce 1981. To oba bratry životně rozdělilo. Ani po návratu z exilu v devadesátých letech k velkému smíření mezi oběma bratry nedošlo. „Když někdo v emigraci pracuje ve Svobodné Evropě a někdo je předsedou partajní organizace, musí se názorově rozcházet,“ řekl před lety v rozhovoru pro MF Dnes.

Fotogalerie
8 fotografií