S režisérem, scenáristou a hercem Ladislavem Smoljakem, který zemřel po těžké nemoci v neděli 6. června, se veřejnost rozloučí dnes v Žižkovském divadle v Praze. Divadlo Járy Cimrmana tam nalezlo v roce 1992 střechu nad hlavou.

"Divadlo, na jehož jevišti stál Láďa Smoljak naposled 27. května ve hře České nebe, bude v době od 10:00 do 15:00 hodin pietně vyzdobeno. Našeho kolegu připomenou fotografie a bude tam znít i jeho hlas. Přijít mohou všichni a věnovat mu tichou vzpomínku," řekl manažer souboru Václav Kotek. Obřad posledního rozloučení se pak uskuteční v úzkém kruhu rodiny a přátel.

Pro ty z vás, kteří se nemůžete přijít rozloučit se zesnulým režisérem osobně, jsme připravili aktuální zpravodajství přímo z útrob divadla Járy Cimrmana. Naši redaktoři jsou na místě a budou vás pravidelně informovat. Sledujte Blesk.cz!

Poslední Smoljakovo přání spní podzim

Ladislavu Smoljakovi jeho kolega Zdeněk Svěrák, syn David Smoljak a Supraphon splní poslední přání. Už v říjnu vyjde komplet ze 17 cédéček, na kterých bude všech 15 her dua Smoljak – Svěrák.

Jako bonus dvojcédé Posel světla a další cimrmanovské texty, na něž se »nedostalo«. „Bonus bude obsahovat všechno, co při krácení muselo vypadnout z jednotlivých her, když vycházely na deskách,“ vysvětlil producent Jiří Tušl.

Precizní duo

Součástí kompletu bude i knížečka, která mapuje celou historii Divadla Járy Cimrmana. Jejím autorem je Smoljakův syn a dramaturg České televize David. „Ještě jsem nezačal. Vyřídím teď veškeré ty věci kolem táty a potom se na to vrhnu,“ řekl Smoljak s tím, že o grafiku se potom postarají dva Cimrmanovi herci, Jaroslav a Michal Weigelovi.

„Jsou to všechno hry, nad kterými pánové Smoljak se Svěrákem trávili ve studiu hodiny. Zúčastnili se krácení, čištění, prostě museli být u všeho,“ vysvětluje Tušl. Smoljak se Svěrákem prý bylo podle něj velice precizní duo.

Fotogalerie
5 fotografií