Zdeněk Svěrák se pohyboval po boku Ladislava Smoljaka bezmála čtyřicet let ať už na divadelích podiích, nebo filmovém plátně. K smrti svého kamaráda řekl: "Je to jen pár hodin, co Láďa zemřel. Člověk si ještě ani neuvědomí, jaká ta ztráta je, ale vím, že veliká. Když jsme spolu mluvili, říkal, že v poslední době zažil dvě radosti - vítězství hokejistů v Německu a to, jak dopadly volby."

Ladislav Smoljak ještě nedávno vystupoval v nejnovější cimrmanovské hře České Nebe. I když měl dechové potíže a musel vynechávat seminář před hrou, tak se do samotné hry vždy zapojil. "Sice jsme se dohodli, že České nebe bude poslední cimrmanovskou hrou, kterou spolu napíšeme, ale přeci jen jsme hodlali být na jevišti déle. On to vydržel - hrál skutečně do posledního dechu," komentoval herecký zápal svého kamaráda pro Divadlo Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák. Znovu se oba umělci měli sejít na autogramiádě k filmu Kuky se vrací, bohužel už k tomu nedojde.

O tom, že se vydá jeho zesnulý kamarád do nebe nemá Svěrák pochyb, "Naposledy stál v Českém nebi na jevišti 27. května - a pak se tam sám odebral. Doufám, že tam bude. Byl to kluk nesmírně čestný, už za tu svou pracovitost si zaslouží, aby ho tam vzali."

Kolegové a kamarádi Ladislava Smoljaka z Žižkovského divadla Járy Cimrmana kvůli jeho smrti zrušili dnešní představení České nebe.

574392:gallery:true:true