„Kvůli úctě, v níž justici chová, se Jeho Veličenstvo král Albert rozhodl podrobit úkonům nutným pro vypracování znaleckého posudku, které nařídil odvolací soud," uvedl v úterním prohlášení právník bývalého vladaře. Na dotaz AFP potvrdil, že bývalý panovník se podrobil testu právě v úterý.

O uznání otcovství ze strany bývalého belgického krále usiluje Delphine Boëlová (51) soudní cestou již od roku 2013. Nyní jednapadesátiletá sochařka tvrdí, že její matka, baronka Sybille de Selys Longchampsová, měla s králem v 60. a 70. letech minulého století poměr. Právě z tohoto vztahu se údajně v roce 1968 narodila Boëlová. Albert byl přitom od konce 50. letech ženatý.

Bývalý král Albert II., který v roce 2013 abdikoval ve prospěch svého syna Philippa (59), odmítá, že by byla Boëlová jeho nemanželskou dcerou, a navzdory loňskému rozhodnutí soudu se dlouho zdráhal podrobit se testu otcovství. V polovině května proto soud ve snaze vymoci své rozhodnutí uložil králi pokutu 5000 eur (130 tisíc korun) denně do doby, než se testu podrobí.

Albert nakonec souhlasil s testem DNA až poté, co se s právníky Boëlové dohodl, že výsledky zůstanou prozatím tajné. Zveřejnit je protistrana bude moci až poté, co nejvyšší soud rozhodne o králově dovolání, které jeho právníci podali v únoru. Podle agentury AFP by přitom rozhodování soudu mohlo trvat až rok.

Bruselský odvolací soud na konci října rozhodl také o tom, že bohatý průmyslník Jacques Böel, bývalý manžel baronky de Selys Longchampsové, není ani z biologického hlediska, ani z pohledu právního otcem Delphine Boëlové. O jeho vyloučení jako otce požádala sama umělkyně. Jen tak totiž mohla dosáhnout toho, aby soud nařídil bývalému králi podstoupit test otcovství.

VIDEO: Harry poprvé o dítěti s Meghan: Nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle!

Video
Video se připravuje ...

Harry poprvé o dítěti s Meghan: Nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle! Reuters

Fotogalerie
12 fotografií