Emma Fairweatherová (45) seděla ve čtvrtek odpoledne na místě spolujezdce v autě značky Kia, které patří její kamarádce. Ta řídila, na zadním sedadle bylo její teprve 9měsíční dítě. Princ Philip vypověděl, že ho osvítilo slunce, Emma tvrdí, že v tu chvíli bylo pod mrakem.  Vévoda odjížděl ze svého panství v Sandringhamu, na „téčkové“ křižovatce zřejmě nedal přednost při vjíždění na hlavní, po které se blížila Kia, kterou řídila kamarádka (28) Emmy.

Ta se pro list The Telegraph nechala slyšet, že jí policie řekla, aby o nehodě nemluvily. Emma se však rozhodla toto „doporučení“ porušit. Při srážce, po které zůstal Philipův Land Rover ve křoví na boku, utrpěla zlomeninu zápěstí. „Jen jsem křičela, byla jsem v hrozném šoku,“ řekla pro Sunday Mirror Emma, která je ještě otřesena. K tomu se ovšem přidává hněv. „Nikdo se nám neomluvil, z paláce se neozvali. Co by jim to udělalo, poslat kartičku a květiny,“ zlobí se Emma. Z paláce přitom krátce po nehodě zaznělo, že posádka z druhého automobilu bude kontaktována soukromou cestou a budou učiněny všechny zdvořilostní úkony a náležitosti. Ani slovo, tvrdí Emma.

Královna Alžběta II. i Philip jezdí bez pásů

Ačkoli princ Philip byl po nehodě také velmi otřesen a člověk by řekl, že si nyní ve svém vysokém věku dá pokoj a raději bude využívat služeb řidiče, opak je pravdou. Hned v pátek se objevily fotografie nového Land Roveru, stejného, jakým boural, který byl přivezen do královského sídla. A v sobotu byl Philip spatřen za volantem, jak kamsi ujížděl. Z fotografií, pořízených britskými médii, je patrné, že Philip, který měl na očích sluneční brýle, nebyl za volantem připoután.

Fotky zveřejněné napříč tituly a weby neunikly pozornosti policie. Ta královský palác zkontaktovala a vévodovi měla údajně promluvit do svědomí. Mluvčí norfolského konstábla uvedla, že řidiči byla dána doporučení „hodná následování“.  

„Odpovídá to našemu standardnímu postupu, když se dozvíme o obrázcích ukazujících tento typ přestupku,“ dodala mluvčí.

Na pásy si podle dostupných fotografí nepotrpí příliš ani královna Alžběta II. V pátek byla vyfocena v šátku za volantem svého Range Roveru taktéž nepřipoutaná. V sobotu se však už připoutala. Je však otázkou, zda ji k tomu nepřiměla spíše přítomnost médií, která příjezdovou cestu k sídlu v Sandringhamu nyní monitorují...

Fotogalerie
59 fotografií