Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Princ Charles slaví 70! Spí nahý, zeleninu mu vaří v minerálce a má 18 titulů

/
  • Princ Charles slaví kulaté narozeniny.
    14. listopadu 2018 ● 05:45

    Dědic britské koruny princ Charles slaví 14. listopadu 70. narozeniny. Má za sebou dlouhý a pestrý život… ale přitom se stále připravuje na své hlavní osudové poslání: stát se jednoho dne britským králem. Připomeňme si jeho osobnost a některé zajímavosti z uplynulých sedmi desetiletí jeho života. DNES ŽIVĚ OD 11 HODIN VE STUDIU BLESKU: JINDŘICH FOREJT O NAROZENINÁCH A ŽIVOTĚ PRINCE CHARLESE. JAKÝ BUDE KRÁL? 

  • 1.

    Dědic trůnu od roku 1953

    Princ Charles
    Autor: Profimedia

    1)

    Princ Charles pochází z královské dynastie Windsorů. Je nejstarším synem královny Alžběty II. a prince Filipa, vévody z Edinburghu (rozeného prince řeckého a dánského). Narodil se jako první z jejich čtyř dětí.

     

    2)

    Je následníkem trůnu 17 suverénních států: Spojeného království, Antiqua a Barbudy, Austrálie, Baham, Barbadosu, Belize, Grenady, Jamajky, Kanady, Nového Zélandu, Papuy-Nové Guiney, Svatého Kryštofa a Navis, Svaté Lucie, Svatého Vincence a Grenadiny, Šalamounových ostrovů a Tuvalu.

     

    3)

    Světlo světa spatřil v neděli 14. listopadu 1948 ve 21:14 v Buckinghamském paláci v Londýně. Velké Británii tehdy již 12 let vládl jeho dědeček král Jiří VI.

     

    4)

    Při křtu 15. prosince dostal jména Charles Philip Arthur George. Slavnostní obřad se nemohl konat v kapli Buckinghamského paláce, která byla zničena bombardováním během 2. světové války. Místo toho proběhl v Hudebním salonu. Malý princ byl pokřtěn vodou z Jordánu a měl přitom na sobě tradiční křtící šaty z doby královny Viktorie.

    5)

    Charles měl celkem osm kmotrů: krále Jiřího VI. (dědečka), královnu Mary (matčinu babičku), princeznu Margaret (matčinu jedinou sestru), Victorii, markýzu z Milford Haven (otcovu babičku), Patriciu, baronku Brabourne (otcovu sestřenici), norského krále Haakona VII. (matčina prastrýce) a řeckého prince George (otcova strýce).

     

    6)

    Až do matčina nástupu na trůn v r. 1952 se o něm mluvilo jako o „princi Charlesovi z Edinburghu“. Titul „prince z Walesu“ získal v deseti letech (r. 1958) a stal se jeho dvacátým prvním nositelem.

     

    7)

    Charles se stal v r. 1953 prvním dědicem trůnu, který se zúčastnil panovnické korunovace své matky.

  • 2.

    18 titulů

    Princ Charles
    Autor: Profimedia

    8)

    V současné době je Charles nejstarším a také nejdéle čekajícím následníkem trůnu v britských dějinách.

     

    9)

    Charlesův titul má v plném znění 18 částí:

    „Jeho královská Výsost princ z Walesu, hrabě z Chesteru, vévoda z Cornwallu, vévoda z Rothesay, hrabě z Carricku, baron Renfrew, Lord ostrovů a princ a nejvyšší hofmistr Skotska.“

    Princ je rytířem Podvazkového řádu (KG), Řádu bodláku (KT), rytířem velkokříže Řádu lázně (GCB), nositelem Řádu Za zásluhy (OM), rytířem Řádu Austrálie (AK), nositelem Královnina řádu za službu (QSO), členem královské rady (PC) a osobním pobočníkem královny (ADC).

     

    10)

    I když je asi nejvíce znám jako „princ z Walesu“ (velšsky Tywysog Cymru), během svých cest do Skotska užívá výhradně titulu „vévody z Rothesay“, ve Walesu pak „vévody z Cornwallu“.

     

    11)

    Jako svůj odznak užívá princ vyobrazení tří pštrosích per protknutých korunou a doplněných heslem „Ich dien(=Sloužím). Toto označení měl po bitvě u Kresčaku v srpnu 1346 převzít tehdejší princ z Walesu na znamení respektu a úcty od padlého českého krále Jana Lucemburského, který se udatně bil i přes to, že byl již zcela slepý. Od té doby zdobí královo osobní heslo a tři pera z klenotu na jeho helmě znak následníka anglické koruny.

     

    12)

    Princ je jedním ze tří členů královské rodiny, který může udělovat titul „královského dodavatele“. Firma, která toto označení získá, může na všech svých produktech zobrazovat princův erb, který pak zdobí i průčelí jejího sídla.

     

    13)

    Charles má právo užívat vlastní standartu. K dispozici má hned tři: osobní standartu, standartu pro Skotsko a standartu pro Wales. V r. 2011 získal právo užívat novou standartu i pro Kanadu.

     

    14)

    Londýnským sídlem prince Charlese je Clarence House. Na znamení princovy přítomnosti vlaje na stožáru nad rezidencí vždy jeho osobní standarta.

  • 3.

    Pidžin

    Princ Charles
    Autor: Profimedia

    15)

    Jeho oblíbeným domovem je Highgrove House v Gloucestershire. Zde se stará o zahradu a věnuje se malování.

     

    16)

    První formální fotografie prince Charlese byla pořízena již v prosinci 1948, kdy mu byly čtyři týdny.

     

    17)

    Svou první oficiální zahraniční cestu Charles absolvoval v pěti letech na Maltu.

     

    18)

    Princ má čestnou hodnost u 18 vojenských útvarů.

     

    19)

    Od r. 2012 je držitelem nejvyšších vojenských hodností: admirála Královského námořnictva, maršála Královského letectva a polního maršála britské armády.

     

    20)

    V r. 2009 dosáhl princ druhého nejvyššího postavení u všech tří druhů zbraní kanadských ozbrojených sil.

     

    21)

    Princovo jméno v „pidžin angličtině“ (zjednodušená forma jazyka užívaná kmeny v Africe a Asii) zní: „Nambawan pikinini bilong misis kwin“, což znamená „Dítě královny číslo jedna“.

  • 4.

    2 svatby

    Princ Charles během návštěvy Her Commonwealthu v Austrálii.
    Autor: Reuters

    22)

    V r. 2011 mu Masajové z Tanzánie začali říkat „Majitel krav“, aby tak ocenili jeho zásluhy o zachování farmářského života.

     

    23)

    V r. 2018 mu byl během návštěvy ostrova Vanuatu udělen titul „Mal Menaringmanu“ = Velký náčelník.

     

    24)

    Charles se během života dvakrát oženil. V červenci 1981 si vzal za manželku Lady Dianu Spencerovou (o 13 let mladší), se kterou se v r.1996 rozvedl.  V dubnu 2005 vstoupil do manželství s Camillou Parker Bowlesovou (o 16 měsíců starší).

     

    25)

    Charles má 2 syny (Williama a Henryho), 3 vnoučata (George, Charlottu a Louise),  3 sourozence (Andrewa, Edwarda a Annu), 4 neteře a 2 synovce od svých sourozenců a 4 praneteře.

     

    26)

    Velká je také jeho vyženěná rodina ze strany druhé manželky Camilly, která má 2 děti (syna Toma a dceru Lauru) a 3 vnuky a 2 vnučky.

     

    27)

    Velmi blízký vztah měl princ ke své babičce – legendární „královně-matce“, která zemřela v r.2002 ve svých 101 letech.

     

    28)

    Čestným dědečkem nazýval princ svého prastrýce Lorda Louise Mountbattena, který se do historie zapsal jako poslední vicekrál Indie. V r. 1979 se stal obětí atentátu, ke kterému se přihlásla Prozatimní irská republikánská armáda.

  • 5.

    Nevěra v přímém přenosu

     

    Princ Charles
    Autor: Profimedia

    29)

    V televizním rozhovoru v r. 1994 Charles veřejně přiznal manželskou nevěru, k níž však mělo dojít až poté, co se jeho vztah s Dianou rozpadl.

     

    30)

    Jako dítě měl k dispozici dvě skotské chůvy a guvernantku.

     

    31)

    V r.1956 začal v Londýně navštěvovat veřejnou školu Hill House.

     

    32)

    Středoškolská léta prožil na přání otce v Gordonstounu ve Skotsku. Na toto období svého života nevzpomíná rád.

     

    33)

    Charles je prvním dědicem trůnu v britských dějinách, který získal vysokoškolský diplom (r. 1970). Na univerzitě v Cambridge se nejdříve zapsal ke studiu archeologie a antropologie, po prvním roce se ale začal věnovat historii.

     

    34)

    Aby se naučil velšsky, strávil jeden semestr v r. 1969 na univerzitní koleji v Aberystwythu.

     

    35)

    V r. 1966 absolvoval v rámci studentského výměnného pobytu dva semestry na škole v Melbourne v Australii.

  • 6.

    Ve 21 letech velitel regimentu

    Princ Charles
    Autor: Profimedia

    36)

    Během studií se princ naučil hrát na klavír, trumpetu a violoncello. Zahrál si také v Shakespearově Macbethovi.

     

    37)

    Ve 21 letech byl jmenován čestným velitelem Královského waleského regimentu.

     

    38)

    V r. 1971 získal jako vůbec první člen královské rodiny odznak pilota.   

     

    39)

    Absolvoval výcvik pilota tryskového letadla a helikoptéry.

     

    40)

    V r. 1976 bylo princi svěřeno velení nad lodí Bronington.

     

    41)

    Prvenství v královské dynastii získal i úspěšným zakončením výcviku výsadkáře.

     

    42)

    Při odchodu z řad Královského námořnictva dostal princ vyplaceno £7,400. Tuto částku použil pro založení organizace s názvem „Prince´s Trust“ v r. 1976. Ta se snaží pomoci mladým lidem finanční podporou jejich reálných a rozumných podnikatelských záměrů, edukací a osvojením si dovedností pro získání rekvalifikace i jednorázovou podporou nejrůznějších projektů.

  • 7.

    20 charit

     

    Královna Alžběta II. se svým synem manželem princem Philipem, synem princem Charlesem a jeho ženou vévodkyní Camillou
    Autor: Reuters, ČTK

    43)

    Prince´s Trust doposud pomohl 750.000 mladých lidí.

     

    44)

    Princ je dnes patronem bezmála 420 organizací.

     

    45)

    Jeho aktivity se neomezují pouze na Velkou Británii. Velkou pozornost tak věnuje i zemím Commonwealthu. V r. 2018 byl také potvrzen jako příští hlava této organizace. V jejím čele stojí zatím královna Alžběta II.

     

    46)

    Stál u zrodu více než 20 charitativních organizací, které každoročně pro své projekty získají až 140 milionů liber .

     

    47)

    V letech 2017/2018 absolvoval princ více než 600 oficiálních termínů doma a v zahraničí. Dosud navštívil skoro 100 zemí. Od r. 1969 zavítal do 44 zemí Commonwealthu (do mnohých z nich i opakovaně).

     

    48)

    Mezi princovy zájmy patří také architektura, regenerace měst, biozemědělství, ekologická udržitelnost a alternativní medicína.

     

    49)

    Miluje venkov, rád jezdí na koni a podporuje honitbu.

  • 8.

    Vajíčko každý den

     

    Královna Alžběta II. se svými dětmi
    Autor: Reuters, ČTK

    50)

    Princ je členem Anglikánské církve, jejíž „světskou hlavou“ a „ochráncem víry“ se jako panovník jednoho dne stane. Pravidelně se účastní bohoslužeb a chodí k přijímání. Dodržuje také předpisy týkající se postu.

     

    51)

    Rád chodí na procházky a během dovolené na skotské vysočině se v minulosti věnoval také rybaření.

     

    52)

    Charles neobědvá a nedodržuje ani polední pauzu. Tento zvyk ovlivňuje i jeho spolupracovníky, kteří mají vždy po ruce - jako záchranu - malé sendviče schované v kapse saka nebo v tašce.

    53)

    Jeho oblíbeným čajem je Darjeeling s trochou medu a mléka.

     

    54)

    Každý den je mu mezi 16. a 17. hodinou ke svačině servírováno vajíčko, které se musí vařit přesně 4  minuty. Princův kuchař jich vaří najednou až sedm, aby měl jistotu, že alespoň jedno bude správně. Podává se pak s pečivem a čajem.

     

    55)

    Miluje ztracená vejce a nutí kuchaře, aby je servíroval k většině pokrmů.

     

    56)

    Zeleninu nechává vařit ve zvlášť k tomuto účelu připravené minerální vodě.

  • 9.

    Spí nahý

     

    Princ Charles
    Autor: Profimedia

    57)

    Ve svých rezidencích nechává servírovat ovoce vypěstované na jeho farmě v Highgrove.

     

    58)

    Prý nemá rád řetězce rychlého občerstvení.

     

    59)

    Dlouhé roky byl nadšeným hráčem koňského póla. Tento sport musel nakonec i ze zdravotních důvodů přestat pěstovat v listopadu 2005. Hrál všechny čtyři pozice, ale nejčastějí pozici 4.

     

    60)

    Ze zimních sportů měl rád lyžování. S manželkou Dianou a oběma syny jezdil kdysi na pravidelné zimní dovolené do Šýcarska.

     

    61)

    Princ má údajně zvyk spát zcela nahý.

     

    62)

    Je autorem několika publikací. V r. 1980 uveřejnil knihu pro děti s názvem „Starý muž z Lochnageru“, kterou původně napsal pro svého mladšího bratra Edwarda. O devět let později byla vydána jeho „Vize Británie: Osobní pohled na architekturu“.

     

    63)

    Po princi byl už pojmenován dokonce i druh žáby: „Hyloscirtus Princecherlesi“.

     

    64)

    Princ je popisován těmi, kdo ho znají, jako citlivý, melancholický, duchovně založený se silně vyvinutým smyslem pro společenskou zodpovědnost.

  • 10.

    Miluje obleky

    Princ Charles
    Autor: Profimedia

    65)

    Rád chodí do opery a do divadla nebo na koncerty.

     

    66)

    Říká se, že miluje filmy o Harry Potterovi a komediální skeče Rowana Atkinsona alias pana Beana.

     

    67)

    Rád usedne za volant svého vozu zn. Aston Martin, který dostal od rodičů jako dárek ke svým  21. narozeninám. Vůz pohání biopalivo z anglického vína.

     

    68)

    Potrpí si na kvalitní obleky a boty (jeden pár přijde až na 600 liber).

     

    69)

    Ze strany otce i matky je pra-pra-pravnukem legendární královny Viktorie. Současně je také potomkem českého „zimního“ krále Friedricha Falckého nebo panovnických dynastií Přemyslovců a Lucemburků.

     

    70)

    Správné oslovení prince Charlese je „Vaše královská Výsosti“ na začátku a konci setkání a „Sir“ (= „Pane“) v průběhu rozhovoru.

    Fotogalerie
    67 fotografií

     

     

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy