Obřad vnučky královny Alžběty II. (92) proběhl na hradě Windsor v kapli sv. Jiří, kde se tísnilo na 850 hostů. A všichni byli zvědaví na nevěstu a její šaty. Princezna nakonec oblékla jednoduché šaty s odhalenými zády.

Zřetelně tak byla vidět Eugeniina obří jizva táhnoucí se po páteři od krku až mezi lopatky. Ta je následkem operace, kterou prodělala už ve dvanácti letech. Od dětství totiž trpěla skoliózou, tedy deformací páteře, jež je u takto nemocných lidí patologicky vychýlena do strany. A teď k oné české stopě – zákrok, který v roce 2002 princezně zachránil páteř, provedl český chirurg Jan Lehovský! Specialista na operace zad, který v roce 1985 promoval na Karlově univerzitě a od roku 1995 působí i v britské Královské ortopedické nemocnici. Právě Eugenie je patronkou ústavu a šaty s odhalenými zády si vybrala zcela záměrně.

„Odhalení jizvy je mou formou projevu díků a vděčnosti týmu lékařů, který se o mě tehdy tak skvěle postaral,“ vzkázala Eugenie, která na svatbu pozvala i Jana Lehovského.

Česká dietoložka v první řadě

Další Češce, dietoložce Gabriele Peacock (38, rozená Báňová), vděčí Eugenie podle britského tisku za to, že před svatbou zřetelně vylepšila svou figuru. Bývalá modelka a rodačka z Pardubic je blízkou kamarádkou Eugenie i její sestry Beatrice a u velkého dnu obřadu samozřejmě nechyběla. Dokonce měla v kapli místo hned v první řadě vedle zpěváka (a dalšího kamaráda) Jamese Blunta (44)!

Smaragdový »kokošník«

K překvapení mnohých neměla nevěsta závoj, jako ozdobu si ze šperků královny Alžběty II. vybrala Grevillskou smaragdovou tiáru. Ta byla vyrobena v r. 1919 pro filantropku Margaret Helen Greville. Pojmenována byla pro svůj tvar, který připomíná kokošník, tedy tradiční ruskou ženskou pokrývku hlavy. Tiáru tvoří brilianty, diamanty a šest smaragdů.

Šaty s bodláky a růžemi…

Princezniny svatební šaty společně vytvořili návrháři Peter Pilotto a Christopher de Vos. Eugenie s nimi úzce spolupracovala, i proto je látka poseta na pohled nepříliš zřetelnými motivy, které jsou jí blízké. Jde o bodlák, tedy skotskou národní květinu, irský trojlístek odkazující k nevěstině původu z matčiny strany a yorskou růží reprezentující domov páru.

Pážata padala

Vysoké schody v kombinaci se silným vichrem svištícím Windsorem se postaraly o to, že družičky a pážata měli co dělat, aby se ke kapli vůbec vyškrábali. Princ George (5) náročné stoupání ustál, jeho sestra Charlotte (3) sebou však sekla. A malý Louis de Givenchy, další klučina v roli pážete, dokonce na kamenném schodišti hodil ukázkového »placáka«.

Vichr bral klobouky, svlékal ženy

Ve Windsoru bylo větrno, což poznali zejména pánové a dámy, kteří svůj svatební šat doplnili o klobouky. Poryvy celebritám cuchaly vlasy, kdo si hučku nepřidržel (jako např. Kate), tomu uletěla (jako např. tchyně Robbieho Williamse)... Nejvíc ale vytrestal dceru prince Edwarda Lady Louise, kterou na schodech svlékl až do kalhotek!

Bocelli dojímal

O zlatý hřeb obřadu se postaral pěvec Andrea Bocelli (60). Nádherný přednes písní Ave Maria a Panis Angelicus rozplakal nejednoho svatebčana.

Fotogalerie
44 fotografií