Královna Alžběta II. (92) udělala šlechetné gesto: Meghan propůjčila jednu ze svých nejbližších spolupracovnic, sekretářku a zkušenou učitelku dvorské etikety Samanthu Cohen (49). Ta bude teď šest měsíců hustit do novomanželky královské manýry a chování, které přináleží šlechtické rodině.

V Buckinghamském paláci si vysloužila přezdívku »Panter«. Málokdy si totiž bere servítky. Je trochu od rány, upřímná, a královna si ji velmi oblíbila. Na Alžbětině dvoře začínala tahle trojnásobná maminka v roce 2001. Z nevýrazné pozice na tiskovém oddělení se dokázala úspěšně vypracovat až na asistentku královského tajemníka lorda Geidta. Ten minulý rok veřejně oznámil, že ve funkci končí, a Samantha se rozhodla odejít spolu s ním.

Nakonec se však nechala přesvědčit a zapojila se i do svatebních příprav. Svůj nejtěžší úkol má ale ještě před sebou. Královna ji pověřila, aby naučila vévodkyni ze Sussexu pravidlům složité královské etikety.Meghan čeká šest měsíců naslouchání,“ cituje deník The Times anonymní zdroj z královnina okolí. A podle všeho to pro novopečenou členku královské rodiny bude nejdelších šest měsíců v životě.

Co všechno jí Samantha vysvětlí?

1. Oblékání

Už žádné krátké sukénky, kraťásky či džíny! Odteď bude Meghan nosit dámské kostýmy, pouzdrové či krajkové šaty. Nezbytným doplňkem se pro ni stanou silonové punčochy a především klobouky, které členové královské rodiny běžně nosí při oficiálních příležitostech. Pořídit si musí také několik párů rukaviček. Proč? No přece aby se při podání ruky (a to teď vévodkyně bude dělat dost často) zabránilo případné nákaze.

2. Kosmetika

Konec je výraznému líčení, křiklavě růžovým rtěnkám a barevným tužkám na oči. Vévodkyně musí přece působit decentně. Dokonce si nesmí ani barevně lakovat nehty, a rozhodně si nechávat lepit dlouhé gelové. Královna to totiž rezolutně odmítá. Sama si nehty lakuje už skoro 30 let stejnou, takřka průhlednou barvou.

3. Správné sezení

Jakkoli může být posez à la nožka přes nožku pohodlný, členky královské rodiny si jej nesmí dovolit. Správně by měly sedět s koleny a kotníky u sebe. Meghan si může vzít příklad třeba ze své švagrové Kate, která povětšinou sedává s koleny mírně vybočenými do strany. A mezi námi to není vůbec na škodu – vypadá to velmi elegantně.

4. Pravidla komunikace

Komunikace s královnou má své zásady i za uzavřenými branami Buckinghamského paláce. Meghan si musí zvyknout, že Alžběta pro ni navždy bude pouze »Její Výsost« nebo »Madam«. A laškování s Harrym počká až na doma. Etiketa totiž velí umírněnost i v projevech vzájemné náklonnosti.

5. Zásady stolování

Při příchodu na slavnostní večeři s královnou, která zpravidla začíná o půl deváté, je striktně dáno pořadí, v němž členové královské rodiny přicházejí do sálu. Harry s Meghan půjdou vždy až poslední – po princi Williamovi s Kate. U stolu platí přísný zasedací pořádek, královna je vždy v čele. A celý průběh hodování se řídí podle ní: Když si usmyslí, že nemá chuť na dezert, nedočká se ho ani žádný z jejích hostů. Večeře končí ve chvíli, kdy Alžběta dožvýká poslední sousto. Poté by už nikdo u stolu neměl jíst, přestože mu třeba ještě kručí v břiše. A co Meghan už nikdy neochutná? Mořské plody. Všem princátkům a jejich rodinám je důrazně doporučeno je nejíst, aby se snížilo riziko otravy jídlem.

VIDEO: Princ Harry a jeho Meghan po svatbě naskočili do luxusního jaguáru!

Video
Video se připravuje ...

Kam jedou? Princ Harry a jeho Meghan po svatbě naskočili do luxusního jaguáru! Reuters

Fotogalerie
31 fotografií

Video: Kam jedou? Princ Harry a jeho Meghan po svatbě naskočili do luxusního jaguáru!

Video
Video se připravuje ...

Kam jedou? Princ Harry a jeho Meghan po svatbě naskočili do luxusního jaguáru! Reuters