Snoubenci si přáli, aby jejich svatební obřad odrážel, jací opravdu jsou. Ceremoniál proto propojoval britskou tradici s tou americkou. Na svatbu tak ze Spojených států přiletěl také známý reverend Michael Curry.

A ten rozhodně není žádný upjatý kazatel, který monotónně odříkává řádky z Bible. Jako potomek otroků je známý plamennými projevy a častým odkazováním na Martina Luthera Kinga, které si neodpusil ani v dnešní svatební řeči. Proslulý je také svou podporou homosexuálních sňatků. Není tak překvapením, že vášně vzbudil i na hradě Windsor.

U pultíku, na který si položil místo bible tablet, divoce gestikuloval a promlouval o lásce tak, že se mnozí červenali. "Láska je cesta, láska jsou děti," prohlašoval.

VIDEO. Už jsou svoji: Princ Harry si vzal svou Meghan! Takový byl jejich první manželský polibek!

Video
Video se připravuje ...

Už jsou svoji: Princ Harry si vzal svou Meghan! Takový byl jejich první manželský polibek! Redakce Blesk, Reuters

Svatebčané byli jeho vystoupením chvílemi připomínajícím slavnou komedii Sestra v akci viditelně zaskočení. Někteří stěží zadržovali smích, jiní raději hleděli do země stejně jako ženich, který vypadal, že by tuhle část už měl rád za sebou. Jediný, kdo zachoval svůj proslulý "pocker face", byla Victoria Beckham, která se tradičně tvářila jako na pohřbu. Jak Curryho kázání vzala královna, není jasné, kamery britské televize ji totiž raději nezabíraly.

"Působil natolik výjimečně, že vyvolával úsměvy. Myslím, že je to typický příklad toho, že mnozí budou vzpomínat velmi těžce na to, o čem mluvil, ale všichni budou vědět, jak se při tom tvářil, jaká gesta při tom dělal a jak moduloval svůj hlas," uvedl odborník na královský protokol Jindřich Forejt.

Propojení s americkou kulturou během obřadu podtrhlo ještě vystoupení gospelového souboru, který vedený živelnou dirigentkou zazpíval romantickou skladbu Stand By Me. Pak už se scénář obřadu vrátil do starých dobrých britských kolejí a svatebčané si mohli oddychnout.

VIDEO: Odborník na šlechtu Jindřich Forejt: Harryho svatba je poslední na 20 let!

Video
Video se připravuje ...

Odborník na šlechtu Jindřich Forejt: Harryho svatba je poslední na 20 let! Redakce Blesk, Reuters

"Bylo to takové transatlantické. Koresponduje to s tím, jak vystupují Harry a Meghan, jak se prezentují na veřejnosti. Myslím, že to bude jiný manželský pár než William a Kate, koneckonců Harry má k trůnu daleko, takže s nadsázkou můžeme říct: může si to dovolit," komentoval ceremoniál s americkými prvky pro Českou televizi historik Martin Kovář.

VIDEO: Harryho Meghan má štěstí: Před 80 lety by ke dvoru nesměla!

Video
Video se připravuje ...

Harryho Meghan má štěstí: Před 80 lety by ke dvoru nesměla! Redakce Blesk, Reuters

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVATBY HARRYHO A MEGHAN

body

Video
Video se připravuje ...

Družičky a mládenci přijíždějí na svatbu Meghan a Harryho Twitter

 

Fotogalerie: Svatba Harryho a Meghan: Sláva novomanželům!
433 fotografií

 

 

Fotogalerie
63 fotografií