Domovem současné královny Alžběty II. je sídlo ve Windsoru neuvěřitelných 82 let. Jezdí sem od roku 1936, kdy její otec nastoupil na trůn jako král Jiří VI. V bezpečí pevnostních zdí přečkala roky druhé světové války. Dodnes zde tráví pravidelně víkendy a po Velikonocích celý jeden měsíc. Její děti, vnoučata i pravnoučata místo milují a nedají na ně dopustit.

Město ve městě

Původně se přitom nejednalo o královskou rezidenci. Vilém Dobyvatel postavil na místě dnešního hradu pevnost, která měla chránit přístup k hlavnímu městu. Jako své sídlo začal Windsor využívat až Jindřich I. na sklonku 11. století. Stavební práce prováděné na hradě o 300 let později se staly druhým největším světským projektem středověké Anglie.

Se svým dvorem zde sídlili Jindřich VIII. i jeho dcera Alžběta I. Za občanské války hrad využívali vojáci parlamentu. Podle dobového vkusu byly palácové budovy posléze přestavovány za Karla II., Jiřího IV. i královny Viktorie. Každá epocha zde zanechala svou stopu…

Windsorský hrad je vlastně městem ve městě. Mezi jeho hradbami žije dnes 500 lidí. To hlavní prvenství je však v tom, že domov zde nalezlo – doposud – 40 panovníků. Je to zkrátka místo živé a žité historie.

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ZE SVATBY HARRYHO A MEGHAN A ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY I MÓDNÍ POLICIÍ V SOBOTU NA BLESK.CZ

Domov nejstaršího řádu

Na sklonku 15. století byla v hradním areálu postavena kaple zasvěcená sv. Jiří, který je uctíván jako patron Anglie, vojáků a zejména rytířských řádů. Tím nejstarším a nejvyšším řádem v království je dodnes Podvazkový řád, který v r. 1348 založil král Eduard III. Jedním z jeho odznaků je skutečně podvazek, který rytíři nosí pod kolenem levé nohy a královna pod levým loktem. Každý rok v červnu se ve Windsoru koná řádová slavnost.

V kapli sv. Jiří nalezlo místo posledního odpočinku 10 panovníků, mezi nimi například král Jindřich VIII. (✝1547) nebo otec dnešní královny Jiří VI. (✝1953).

Princ Harry není prvním členem královské rodiny, který zde uzavře své manželství. Kaple byla od 19. století oblíbeným místem královských svateb. Do společného života zde vykročilo hned několik dětí královny Viktorie, v r. 1999 nejmladší syn dnešní královny princ Edward a jeho snoubenka Sophie Rhys-Jones a r. 2005 i princ Charles a Camilla Parker Bowles.

Hrad Windsor

Hrad Windsor
Autor: Profimedia.cz

Kaple sv. Jiří  (místo svatebního obřadu)- Místo svatebního obřadu. Vstup je po velkém západním schodišti, k němuž přijede královna Alžběta II., členové její rodiny, ženich i nevěsta. Zde bude novomanžele očekávat ve 14 hodin kočár.

brána Jindřicha VIII.- Po skončení obřadu tudy do města vyjede slavnostní průvod. Pojmenován je po králi z dynastie Tudorovců, který na nedalekém místě podle legendy očekával zprávu o popravě své manželky Anny Boleyn.

památeční kaple prince Alberta- Místo připomínající manžela a životní lásku královny Viktorie. Muž, který je pokládán za tvůrce moderní britské monarchie, zemřel na hradě Windsor v r. 1861. S Viktorií, která se z jeho smrti nikdy zcela nevzpamatovala, měl devět dětí.

byty vojenských rytířů- Zdejší vojenští rytíři jsou zmiňováni již ve 14. století. Dnes se jedná o armádní důstojníky na penzi. Jejich poslání je pomáhat členům Podvazkového řádu a účastnit se modliteb za panovníka. Zaručena je jim penze a ubytování přímo v hradních prostorách.

kulatá věž- Nad touto stavbou, která patří k nejstarším částem hradu, zavlaje ve svatební den královnina velká standarta o rozměrech 11,58 m x 5,09 m.

státní vchod- Po skončení svatebního obřadu budou tudy do reprezentačních prostor vstupovat hosté pozvaní na slavnostní recepci.

reprezentační prostory- Tato část hradu je většinou běžně přístupná veřejnosti. Lze zde najít Trůnní sál, v němž jsou přijímáni noví rytíři Podvazkového řádu, nebo sál Waterloo.

brána sv. Jiří- Často užívaný vstup do hradu. Jméno patrona Anglie mělo v britských dějinách zatím šest panovníků. Tím posledním byl král Jiří VI. (1895 – 1952). Prvorozený syn prince Williama dostal po narození rovněž toto jméno.

brána Jiřího IV.- Pojmenována podle panovníka z Hannoverské dynastie, který vládl 1820 – 1830. Právě on rozhodl o rekonstrukci hradu do dnešní podoby.

severní terasa (soukromé pokoje královny)- V této části hradu se nacházejí soukromé pokoje královny a členů královské rodiny. Z tzv. Dubového pokoje prý Alžběta II. občas sleduje turisty v protějších sálech nebo v cípu nádvoří.

sál sv. Jiří- Místo svatební recepce. Požár, který na hradě vypukl v listopadu 1992, sál vážně poničil. Jeho oprava trvala déle než pět let. S délkou 55 m patří k největším prostorám ve Windsoru.

Vše o svatbě prince Harryho a Meghan Markle >>>

Fotogalerie
27 fotografií

Video: Meghan Markle vs. Kate Middleton: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Video
Video se připravuje ...

Meghan Markle vs Kate Middleton: Jaký je mezi nimi rozdíl? HarpersBazaar