Novorozená holčička je desátá v pořadí na následnictví švédského trůnu. Žádná jiná evropská královská dynastie nemá tak početné potomstvo, uvedla agentura DPA. Švédové na sociálních poznamenali, že královští sourozenci asi soutěží v tom, kdo bude mít více dětí. Madeleine již přivedla na svět nyní Leonoru (4) a Nicolase (2). Provdaná je za americko-britského finančníka Christophera O'Neilla (43).

Victorie (40) je matkou dvou dětí, které má se svým manželem Danielem. Dvě děti vychovává také Victorie a Madeleine Carl Philip (38). Victorie, Madeleine a Carl Philip jsou potomky švédského krále Carla XVI. Gustafa (71), jenž je hlavou státu od roku 1973. Švédsko je konstituční monarchií, v níž má panovník jen ceremoniální úlohu.

O narození dcery informoval otec, manžel švédské princezny Madeleine Chris O'Neill.
Autor: Profimedia.cz

Holčička při porodu vážila 3465 gramů a měřila 50 centimetrů, ona i matka jsou v pořádku. Otec byl u porodu. „S radostí oznamuji, že naše rodina má nového člena – holčičku. Oba její sourozenci se už na ni těší,“ uvedl O'Neill ve svém tiskovém prohlášení. Král Carl XVI. Gustaf a královna Silvie byli o víkendu v lyžařském středisku Klosters ve Švýcarsku, svou dovolenou zrušili a vrátili se zpátky domů, aby uvítali novou vnučku.

Bude to Louisa, nebo Sibyla?

Po narození dalšího člena královské rodiny zazněla ve Stockholmu salva 21 ran z děla. Novopečeným rodičům k přírůstku gratuloval i premiér země Stefan Lövfven. „Gratuluju rodičům a celé rodině k narození nové dcery, především chci ale poblahopřát sourozencům, kterým přibyla sestra. Celé rodině přeji jen to nejlepší,“ vzkázal Lövfven.

Odborníci se domnívají, že princeznička by se mohla jmenovat Louisa nebo Sibyla, obě jména jsou v královské rodině silně zakořeněná.

Fotogalerie
12 fotografií