Sarah Forbes Bonetta (†37) čelila ve svém životě obrovské smůle a stejně velkému štěstí. Narodila se v roce 1843 jako princezna národa Jorubů v dnešní Nigérii. Když bylo dívce  pouhých pět let, její rodiče brutálně zavraždili a ona sama měla posloužit jako lidská obětina. 

Zajal ji dahomejský král (dnešní Benin, pozn. red.) a zdálo se, že její osud bude sečtený při nejbližším náboženském obřadu. Zachránil ji však britský námořní důstojník Frederick Forbes, který byl v Africe na misi k ukončení obchodu s otroky napříč Dahomany. Přesvědčil Dahomany, aby dívenku věnovali jako dárek britské královně Viktorii a odvezl ji s sebou na lodi HMS Bonetta do Británie (odtud dívčino adoptivní jméno).

Královna, která byla fascinována jinými kulturami a netrpěla předsudky, však udělala něco, co nikdo nečekal. Adoptovala africkou princeznu jako své desáté dítě a zařídila tak dívce (která by při nejlepším štěstí skončila na celý život jako otrokyně) život stejně důstojný jako vlastní rodině.

O tomto zvláštním spojení netušili dokonce ani přímí potomci princezny Sarah. Když její prapravnuk Arnold Awoon-Gordon (84) před deseti lety zavolal do Windsorského zámku, nestačil se divit. Bylo mu potvrzeno, že rodinné legendy jsou pravdivé. 

„Aby se v 19. století dostala africká otrokyně do britské královské rodiny, to je skutečně pozoruhodné. Sarah vyrostla s královninými dětmi a všichni se k ní chovali úplně stejně jako ke členům královské rodiny,“ popsal Arnold svá zjištění deníku The Mirror. 

Ba co víc, vztah mezi Viktorií a Sarah měl být velmi hluboký. Královna se totiž v dětství měla často cítit osamělá a smutná, a africká princezna, která přišla o celou svou rodinu, jí v lecčems připomínala její malé já. Vzala si tak za osobní úkol se o Sarah postarat. Adoptivní dceři prý neřekla jinak než něžně „Sally“.

Dívka však trpěla chronickým kašlem a královna se bála, že na vině může být chladné anglické počasí. Poslala ji tedy na vzdělání do Sierry Leone, kde Sarah pobývala do roku 1855. Když dosáhla 18 let, našla jí královna manžela. Do sňatku se zámožným jorubským obchodníkem Jamesem Daviesem se mladičké dívce příliš nechtělo, protože byl o 13 let starší, nakonec ale svolila. S Viktorií zůstaly nadále v kontaktu.

Sarah nikdy nezapomněla být své dobroditelce náležitě vděčná. Pojmenovala po ní svou nejstarší dceru a královnu dokonce učinila její kmotrou. Chronický kašel se však nelepšil, až ve 37 letech zemřela africká princezna s neobvyklým osudem na tuberkulózu.

VIDEO: Takhle roztomile vypadal princ Charles jako malý!

Video
Video se připravuje ...

Princ Charles jako dítě Youtube.com/The British Monarchy

Fotogalerie
17 fotografií