"Vévoda z Edinburghu, nejdéle sloužící choť panovníka v britských dějinách, zemřel ve věku XX let, oznámil Buckinghamský palác." Takto začíná oznámení o úmrtí ve zprávě, kterou má respektovaný britský list zjevně připravenou, až tato smutná událost nastane.

"Buckinghamský palác zatím nezveřejnil oficiální podrobnosti o pohřbu, ale očekává se, že tělo vévody bude převezeno do Královské kaple Paláce sv. Jakuba v Londýně, kde pravděpodobně bude spočívat do dne pohřbu. Odtud bude převezeno po silnici na hrad Windsor," napsal deník.

V omylem zveřejněném textu také před jeho stornováním stálo, že na pohřeb by mělo být pozváno na 800 truchlících, včetně příslušníků vojenských jednotek, charitativních organizací, jichž byl princ Philip patronem, a také lidí spjatých s udělováním Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu.

Na sociálních sítích se omyl zpravodajského serveru stal okamžitě terčem uštěpačných poznámek. "To, že princ Philip odchází do důchodu, ještě neznamená, že je mrtvý. Někdo v Telegraphu dostane padáka," napsal na Twitteru uživatel Tim.

Zatím není známo, zda na zprávu o svém úmrtí nějak reagoval samotný princ. Vzhledem k jeho proslulému smyslu pro humor se však nedá očekávat, že by ho příliš rozesmutněla.

Deník The Independent se dnes ale zcela vážně a podrobně rozepsal o tom, co bude následovat po úmrtí vévody z Edinburghu. Potvrzenou informaci by každopádně měla jako první dostat BBC. Pokud princ zemře v noci, pravděpodobně bude zpráva zveřejněna v 08:00 místního času.

Fotogalerie
20 fotografií