William práci u charitativní organizace East Anglian Air Ambulance (EAAA), kde létal vrtulníkem na pomoc lidem postiženým infarktem a dalším pacientům, opouští po dvou letech. Své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že chce více pomáhat královně Alžbětě II., své babičce.

V otevřeném dopise, v němž 35letý princ skládá hold svým kolegům, píše, že během oněch dvou let byl svědkem mnoha "hrozivých tragédií". Vzpomíná, že na jedné z prvních služeb letěl k mladému muži, který spáchal sebevraždu. Tato zkušenost jej natolik zasáhla, že se rozhodl věnovat se spolu se svým bratrem princem Harrym a svou manželkou Kate problematice duševního zdraví.

"Další z případů, který si budu pamatovat, byl zásah u jednoho mladého muže. Jednalo se o autonehodu a jeho strýc, který s ním v autě jel, bohužel nepřežil. Když jsme přistáli na místě, tak z toho, co jsme viděli, jsem byl přesvědčen, že nepřežije ani jeho synovec. Ale díky práci lékařského týmu dnes žije. Tehdy jsme byli u případu jako první a všichni jsme se museli zapojit do boje o život toho mladého muže. A jsou to právě dny, jako byl tenhle, kdy si uvědomíte, že to, co děláte, má skutečný význam a utvrdí vás to v přesvědčení v tom pokračovat," zpovídá se následník trůnu.

V dopise píše hlavně o tom, jakou obrovskou úctu chová k lekařům, policistům a hasičům, kteří dnes a denně zachraňují životy. Byl svědkem operace, kterou tým lékařů prováděl přímo na místě neštěstí a podle něho v něm tyto zkušenosti zůstanou navždycky.

"Pověsím svoji leteckou uniformu na hřebík, ale jsem nesmírně hrdý, že jsem mohl pracovat s týmem tak úžasných lidí, kteří v celém regionu zachraňují životy každý den," uzavírá svůj dopis William.

Své rozhodnutí zveřejnil v době, kdy se královna Alžběta a její choť princ Philip části svých královských povinností vzdávají ve prospěch mladší generace.

V prosinci Buckinghamský palác oznámil, že jednadevadesátiletá královna přenechá patronát nad 25 charitativními organizacemi dalším členům rodiny, tedy i princi Williamovi a jeho ženě Kate.

Princ William dbá na to, aby žil jako každý jiný, napsala agentura AFP. Je první osobou s nárokem na britský trůn, která v civilním životě vykonávala zaměstnání. Svůj plat, jehož výšku princ nikdy nezveřejnil, věnoval charitě.

Vnuk královny Alžběty II. už dříve působil jako pilot záchranné helikoptéry u britského Královského letectva (RAF).

Video
Video se připravuje ...

Otevřená zpověď Williama, Kate a Harryho: O mateřství i smrti Diany Reuters