Princové o zesnulé mámě nikdy veřejně moc nemluvili, nyní se ale rozhodli udělat výjimku. Aby lidem připomněli Dianu, její humor a laskavost, souhlasili s natočením dokumentárního filmu s názvem Diana, naše matka: Její život a odkaz. Harry a já jsme cítili, že je teď vhodný čas se trochu víc otevřít a promluvit o naší matce,“ cituje Daily Mail slova prince Williama z promítání dokumentu médiím.

Ve filmu William a Harry kromě jiného odtajnili i podrobnosti o posledním rozhovoru s maminkou, který je až do dneška straší. Psalo se datum 30. srpna 1997 a Diana byla právě ve Francii s partnerem Dodim Al Fayedem (†42), zatímco Will (tehdy 15) a Harry (tehdy 12) trávili s otcem Charlesem (tehdy 48) dovolenou na zámečku Balmoral ve Skotsku. Chlapci se s mámou tehdy neviděli skoro měsíc, a tak už se těšili, až se druhý den sejdou v Londýně. Nemohli ale tušit, že Dianu už nikdy neuvidí a poslední vzpomínkou na ni bude právě zhruba pětiminutový telefonát z Paříže.

Chlapci si zrovna hráli s bratrancem Peterem Phillipsem (tehdy 19) a sestřenkou Zarou (tehdy 16), a protože se dobře bavili, nechtěli se s mamkou příliš dlouho vybavovat. Nejprve s Dianou mluvil starší William. Prý si na to, co mu maminka řekla, moc dobře vzpomíná, ale přesná slova si chtěl nechat pro sebe. Svěřil se ale, že ho stále mrzí, jak krátký telefonát byl.

Fotogalerie: Letos uběhne 20 let od smrti princezny…
68 fotografií

„Myslím, že Harry a já jsme měli hrozně naspěch a už jsme chtěli říct ‚ahoj‘, ‚uvidíme se později‘ a ‚my už musíme jít‘… Kdybych věděl, co se stane, nebyl bych tak lhostejný. Ale ten telefonát mi v mysli opravdu hodně utkvěl.“ Podobně je na tom i Harry, který má živou vzpomínku na to, jak na něj brácha volal: „Harry! Harry! Mamka volá.“

„Přišla řada na mě, tak jsem šel, zvedl telefon a byla to ona a mluvila na mě z Paříže,“ říká princ Harry s tím, že dál si pamatuje jen střípky, ale rovněž ho moc bolí, že tehdy Dianu odbyl. „Kdybych věděl, že je to naposledy, co mluvím se svou matkou, chtěl bych jí toho tolik říct… Když se teď na to dívám zpětně, je to neuvěřitelně těžké,“ dodává Harry.

VIDEO: Otevřená zpověď Williama, Kate a Harryho: O mateřství i smrti Diany

Video
Video se připravuje ...

Otevřená zpověď Williama, Kate a Harryho: O mateřství i smrti Diany Reuters

Druhý den ráno pro ně měl táta zdrcující zprávu, Diana měla v noci v Paříži autonehodu a v nemocnici zemřela. William ztrátu maminky připodobňuje k náhlému zemětřesení. „Ztratit někoho tak blízkého je naprosto zničující.“ Harry se zase svěřil, že když vyrůstal, měl pocit, že „nemít matku je normální.“ Od smrti Diany prý brečel jen dvakrát, ale o to těžší pro něj bylo sledovat davy cizích lidí, kteří princeznu oplakávali dnem i nocí. Nechápal, jak je možné, že lidé, kteří ji neznali, dokážou projevit víc emocí než on.

Královští bratři též v dokumentu ukázali dosud nezveřejněné fotky ze soukromého alba princezny Diany. Sám Harry ostatně snímky viděl poprvé teprve nedávno. „Část mě se na ně nikdy nechtěla podívat a další část zase chtěla počkat na správný čas, kdybychom si mohli sednout a prohlédnout si je spolu,“ říká ve filmu staršímu bratrovi. Ten už fotografie dobře zná, a tak mu občas vysvětluje, kde byly zachyceny, nebo co je na nich zvláštního.

Asi nejvíce Harryho dojal snímek, na němž Diana drží malého Williama a pod růžovým svetrem se jí rýsuje těhotenské bříško. „Věř nebo ne, ale tady jsme oba dva. Ty jsi v bříšku,“ směje se William. Harry pak podotýká, že se z fotky zdá, že se Will na sourozence těší. „Myslím, že jsem se těšil, jak tě zbiju,“ vtipkuje William.

Oba bráchové ostatně na Dianu dodnes často myslí a William měl podle svých slov dokonce pocit, že na své svatbě s Kate (35) silně cítí přítomnost zesnulé maminky. Se svými dvěma dětmi, princem Georgem (4) a princezničkou Charlotte (2) prý o „babi Dianě“ často mluví a říká jim, že by je měla moc ráda. Harry pro změnu přiznal, že si čas od času vzpomene, jaké bylo mámino objetí, které mu velmi schází.

VŠE O PRINCEZNĚ DIANĚ ČTĚTE ZDE >>>

VIDEO: Malí princové Will a Harry hrají na klavír. Rodiče Charles a Diana přihlížejí

Video
Video se připravuje ...

Malí princové hrají na klavír. Rodiče Charles a Diana přihlížejí. Youtube.com

Fotogalerie
59 fotografií