Pokud by princ Charles a Diana byli spolu, oslavili by letos 36 let od svatby. Jejich veselku 29. července 1981 sledovalo na 750 milionů lidí po celém světě. Nikdo ale netušil, že Diana několik dní předtím proplakala. „Vyplakala jsem si oči. Úplně jsem se složila kvůli různým záležitostem. Ta věc s Camillou nám poznamenala celé zásnuby,“ svěřila Diana před smrtí spisovateli Andrew Mortonovi, který na základě jejích nahraných vzpomínek vydává knihu Diana: Její pravdivý příběh – Jejími slovy.

Diana svého muže milovala, patrně se ale nedokázala srovnat se všemi náležitostmi jejich lásky. „Cítila jsem se jako jehně jdoucí na porážku. Nemohla jsem nic udělat,“ popsala pocity ze svatby. „Pamatuji si, jak jsem byla neskutečně zamilovaná do svého muže a nemohla jsem od něj odvrátit pohled. Myslela jsem si, že jsem nejšťastnější holka na celém světě a on se o mě postará. Tento předpoklad byl ovšem mylný,“ uvedla ve zpovědi.

Video
Video se připravuje ...

Svatba Diany a prince Charlese YouTube

Diana se nejvíce bála Camilly, bývalé lásky prince Charlese, se kterou k její nelibosti udržoval vřelé vztahy. „Když jsem šla uličkou, hledala jsem ji (Camillu). Věděla jsem, že tam samozřejmě bude,“ přiznala s tím, že ji nakonec skutečně uviděla, což jí na duševní pohodě nepřidalo. „Byla jsem Camillou úplně posedlá. Nevěřila jsem mu (Charlesovi) a myslela jsem si, že co pět minut jí volá, aby mu poradila, jak přežít naše manželství,“ dodala dále.

Po líbánkách vzal Charles Dianu na zámek Balmoral ve Skotsku, kde to princezna vůbec neměla v oblibě. „Miluji Skotsko, ale ta atmosféra mě naprosto vyčerpává,“ vysvětlila. I přesto tu strávili tři měsíce. „Strašně jsem tu vyhubla. Lidé mi říkali, že mi vystupují kosti. V říjnu jsem na tom byla už velmi špatně  Měla jsem takovou depresi, že jsem si pokusila podřezat žíly žiletkou,“ řekla Diana spisovateli. 

Odborníci jí posléze chtěli dát prášky, ale ona jim tvrdila, že si musí jen zvyknout na svou novou roli. V říjnu počala Williama, což ji zpočátku naplnilo štěstím, brzy se ale vše vrátilo do starých kolejí. „Kvůli bulimii jsem neměla žádnou energii. Nemohla jsem spát, nemohla jsem jíst a celý svět kolem mě se hroutil. Těhotenství pro mě bylo opravdu velmi složité. Neustále mi bylo špatně, kvůli bulimii a ranním nevolnostem. Chtěli mi dát prášky, ale odmítla jsem, abych neublížila dítěti.“

Diana si také spisovateli postěžovala, že se u Charlese necítila být na prvním místě. „Posvátně uctíval svou matku, bál se svého otce a já pro něj byla vždy až třetí v pořadí.“ Navíc jí přišlo, že všichni všechno rozhodovali bez ní. Dokonce to mělo dojít až tak daleko, že jí Charles naplánoval datum porodu tak, aby nepřišel o zápas v polu.

Diana a Charles spolu nakonec vydrželi 15 let. Po rozchodu Charles začal znovu randit s Camillou a později si ji i vzal. Diana rok po rozvodu zemřela při automobilové nehodě v Paříži.

Fotogalerie
68 fotografií