Pokud královna zemře v noci, má být probuzen a informován předseda vlády, ať to v té době bude kdokoli. Středisko globální reakce britského ministerstva zahraničí, které sídlí na neupřesněném místě v Londýně, pak ihned informuje 15 vlád zemí mimo Velkou Británii, ve kterých je královna rovněž hlavou státu. A poté středisko předá informaci 36 dalším zemím, pro něž královna v minulosti byla po mnoho desetiletí symbolickou panovnicí.

Nepotrvá dlouho, než se zpráva rozšíří od světových vůdců k veřejnosti. Informaci o úmrtí královny jako první dostane - a následně vydá ve formě bleskové zprávy - britská tisková agentura Press Association, a prakticky simultánně ji převezmou světová média.

To představuje odklon od tradice, podle níž to byla zpravodajská stanice BBC, kdo se jako první sdělovací prostředek dozvěděl o královském úmrtí. Zpráva o smrti Jiřího VI. byla 6. února 1952 zveřejněna až čtyři hodiny po jeho skonu. V případě nynější královny se informace do médií dostane podstatně rychleji.

Dveřník ve smutečních šatech poté vyvěsí na dveře Buckinghamského paláce zprávu o úmrtí královny a zároveň se stejná informace objeví na oficiálních internetových stránkách paláce na černém podkladě.

A zatímco média po celém světě zveřejní všechny nekrology, články a analýzy, jež mají pro podobný případ připravené, televizní stanice Sky News a ITN kontaktují experty na monarchii, kteří podepsali smlouvy, že budou hovořit výhradně s nimi. Tyto stanice údajně už několik let trénují královnino úmrtí nanečisto a jméno panovnice nahrazují označením "paní Robinsonová".

Britské komerční rozhlasové stanice zapnou ve studiích modrá světla, aby upozornili moderátory, že mají okamžitě přepojit na zprávy a pouštět jen neutrální hudbu.

Krok za krokem pak budou pokračovat další předem připravené úkony, které vyvrcholí královniným pohřbem. A podle odborníků není vyloučeno, že ve smutečním procesí půjdou i její milovaní psíci plemene corgi. Když v květnu 1910 zemřel král Eduard VII., vedl smuteční procesí jeho foxteriér Cézar.

Když se řekne monarchistický pohřeb, kdekdo si představí pohřeb princezny Diany. Ten k

Královna Alžběta II. v Abú Dhabí
Autor: Foto: profimedia.cz, EPA, Reuters
rálovnin bude mnohem víc promyšlený a bez tolika emocí. Po její smrti bude následovat deset dní držení smutku.

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta slaví 90! Jak se chovala v Česku a co zde má ráda? Blesk TV

Fotogalerie
114 fotografií