Královna Alžběta II. se tedy dnes stává prvním britským panovníkem, který oslavil safírové jubileum! Žádné bujaré oslavy se ale konat nebudou, vždyť i diamantové jubileum před pěti lety slavila až v červnu – na který tedy shodou okolností připadá i výročí její slavnostní korunovace.

Jednak bylo lepší počasí než v únoru (své dubnové narozeniny z tohoto důvodu také slaví až v červnu), za druhé se přece nehodí, aby britská královna oslavovala výročí dne, kdy jí zemřel tatínek...

Korunovace až po roce

Na trůn usedla královna Alžběta II. už 6. února 1952. Slavnostní korunovace ale proběhla až 2. června 1953, tedy o více než rok později! Důvod byl prostý, provádět korunovaci v době, kdy národ truchlí, nebylo vhodné.

Královna je dobrý kšeft

Přestože královna sama žádné velké oslavy neplánuje, obchodníci se na jejím výročí samozřejmě snaží vydělat. Například dárkově balená stříbrná pamětní mince se bude prodávat za téměř 3000 Kč, na pultech obchodů se suvenýry se ale objeví i další upomínkové předměty s královninou podobiznou laděné do safírové barvy (odstín mezi tmavě modrou a fialovou).

Skromná oslava

Na počest safírového jubilea královny Alžběty II. má být přesně v poledne vypálena salva Buckinghamského paláce. Následovat má krátký přehlídka 89hlavého koňského spřežení, které má přitáhnout šest kanonů z první světové války.

Z těch pak má být odpálena závěrečná salva. Královna se ale možná na veřejnosti vůbec neobjeví, den má v úmyslu věnovat vzpomínkám na svého tatínka.

Žádné velké haló ale neplánuje ani na červen, s tím prý chce počkat až na rok 2022, kdy bude slavit 70 let na trůně. Nejdéle vládnoucí žijící panovnicí je ale už teď.

Dočká se i platiny?

Alžběta II. má dlouhověkost v genech – její matka Alžběta se dožila úctyhodných 101 let. Pokud má tedy britská královna tuhý kořínek po mamince, mohla by se na trůnu dočkat i tzv. platinového jubilea, tedy oslavy 75 let své vlády!

Safírový portrét

Buckinghamský palác zveřejnil u příležitosti oslav portrét královny Alžběty II. pořízený v roce 2014. Modré šaty doplnila sadou šperků z pravých safírů, kterou jí v roce 1947 věnoval otec Jiří VI. jako svatební dar.

Majetek královny?

13,3 miliardy Kč! V pohádkách jsou králové a královny nejbohatšími lidmi v zemi, ve skutečnosti je to trochu jinak. Alžběta II. se jměním odhadovaným na 13,3 miliardy Kč nepatří ani mezi 300 nejbohatších Britů!

Tohle bychom správně neměli vědět

Britská královna by neměla dávat najevo své politické preference. Čas od času ale nějaké informace uniknou...

  • Nepřála si odtržení Skotska.

Prozradil to bývalý premiér David Cameron: „Řeknu vám, nejlepší na celé té věci je, když vezmete telefon, zavoláte královně a řeknete, že všechno dobře dopadlo,“ sdělil v rozhovoru bezprostředně poté, co vyšlo najevo, že si Skotsko v referendu odhlasovalo, že zůstane součástí Velké Británie.

  • Nechtěla Turecko v Evropské unii.

Když začaly politické špičky EU probírat připojení Turecka, královna byla přistižena, jak své známé říká: „Doufám, že Turecko nebude přijato ještě hodně dlouho.“ Teď, kdy její země EU opouští, už jí to asi bude jedno...

  • Přála si brexit.

Podle britské televize BBC si Alžběta nepřála, aby Británie zůstala součástí Evropské unie. Volit sice nesmí, ale několikrát napověděla, že se podle ní »EU ubírá špatným směrem«.

Fotogalerie
44 fotografií