Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Před 19 lety zemřela královna lidských srdcí, princezna Diana: 7 nejasností v případu její smrti

/
  • Princezna Diana zahynula 31. srpna 1997 na následky zranění po autonehodě.
    31. srpna 2016 ● 05:37

    Je tomu přesně 19 let od doby, kdy nás za tragických okolností opustila královna lidských srdcí, princezna Diana (†36). Poslední prázdninový den roku 1997 její auto havarovalo v tunelu v Paříži a navzdory všem pokusům o záchranu Diana vážným zraněním podlehla. Nepřežil ani její tehdejší přítel Dodi Al-Fayed (†42), který s ní v autě cestoval. Příčinou nehody byla podle vyšetřovatelů zběsilá jízda řidiče Henriho Paula (†41), který navíc před jízdou pil. Dodnes ale existují nejasnosti, které jsou živnou půdou konspiračních teoretiků, kteří tvrdí, že nešlo o nehodu, ale o atentát. Podívejte se s námi na sedm největších záhad v případu Dianiny smrti.

  • 1.

    Chybějící kamerové záběry

    Chybějící kamerové záznamy nehody jsou jedním z hlavních argumentů konspiračních teoretiků v tom, že vše bylo jinak. Deník Independent v roce 2006 uvedl, že v tunelu bylo v tu dobu více než 14 kamer, ale překvapivě žádná z nich vážnou nehodu nezaznamenala. Různé zdroje tvrdily, že kamery byly buď nasměrovány na zeď, nebo úplně vypnuty. Deník uvedl, že podle oficiálního francouzského vyšetřování žádná z kamer v době nehody nefungovala. Překvapivě ale jeden motorista v tomto úseku dostal díky snímku z kamery pokutu za rychlou jízdu jen 15 minut před nehodou.
    Marný závod - bodyguard Rees hledí s obavami vpřed, Diana se ohlíží za pronásledovateli.
    Autor: profimedia.cz
  • 2.

    Oslnivé světlo

    Celkem tři očití svědci vypověděli, že v tunelu viděli velmi ostré a jasné světlo, po němž nehoda následovala. Americký podnikatel Brian Anderson, který jel v taxíku za Dianiným vozem, vypověděl, že viděl „výrazný záblesk světla“, po němž se ozvala „velmi hlasitá rána, skoro jako exploze“. Anderson rovněž uvedl, že viděl čtyři motocykly, které se kolem auta shlukly. Podobnou scénu popsal i François Levistre, jehož výpověď ale policie nevzala v úvahu kvůli inkonsistenci. Ten dokonce vypověděl, že jedna motorka po nehodě zastavila, pasažér slezl a podíval se do auta, ukázal něco řidiči a pak spolu rychle odjeli.
    Fotografie z místa nehody. Vrak auta, ve kterém jela princezna Diana.
    Autor: Profimedia.cz
  • 3.

    Fiat Uno

    Jen několik vteřin před nehodou se měl mercedes, ve kterém Diana cestovala, lehce srazit s bílým Fiatem Uno. Vyšetřovatelé našli na mercedesu stopy bílé barvy a na místě činu byly rovněž střepy ze zadního světla. Řidič fiatu z místa rychle ujel, kolize ale mohla zavinit následnou nehodu.

    Policie po delší době vypátrala dvě možná vozidla, ani jeden z řidičů ale nebyl obviněn. Jeden z nich, fotograf Jean-Paul James Andanson, spáchal za podezřelých okolností v květnu 2000 sebevraždu. Jeho tělo bylo nalezeno ve shořelém autě s dírou v hlavě. Policie ale případ uzavřela s tím, že si vzal život sám. Otec druhého, Lea Van Thanha, britskému deníku DailyMail sdělil, že jeho syn přijel osudné noci velmi rozrušen a krátce poté nechal svůj bílý vůz přebarvit.

    Proč se stala osudná nehoda?
    Autor: profimedia.cz
  • 4.

    Tajná britská služba MI6

    Stála za smrtí princezny Diany tajná britská služba? Bývalý agent Richard Tomlinson v květnu 1999 francouzským vyšetřovatelům odpřisáhl, že MI6 se nějak na nehodě podílela. Tajná služba podle něj Dianu sledovala a řidič Henri Paul byl na výplatní pásce MI6. Nehoda Diany se prý velmi podobala plánu na „odstranění“ jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiće, jehož řidič měl být oslepen oslnivým světlem, aby havaroval. Po několika letech ale svá tvrzení odvolal a uvedl, že si na to už „přesně nepamatuje“. O rok později mu MI6 dovolila návrat do Velké Británie a stáhla proti němu obvinění.
    Princezna Diana a Dodi v Saint-Tropez (1997)
    Autor: Foto: INT, Aha, EPA, Reuters
  • 5.

    Bezpečnostní pásy

    Proč nebyla princezna Diana připoutaná? Tak tahle otázka trápí mnoho známých, podle kterých se poutala automaticky hned po nástupu do auta. Zvláště vzhledem k faktu, že pokud by ona a Dodi pásy měli zapnuté, s největší pravděpodobností by přežili. Podle britských vyšetřovatelů všechny pásy byly v dobrém stavu až na jeden, ten na místě Diany. Francouzi ale předtím ve své vyšetřovací zprávě uvedli, že všechny pásy byly v pořádku.
    Fotografie z místa nehody. Vrak auta, ve kterém jela princezna Diana.
    Autor: Profimedia.cz
  • 6.

    Selhání zdravotníků?

    Princezna Diana se do nemocnice dostala až po těžko uvěřitelné hodině a 40 minutách po ohlášení na tísňovou linku. Přitom do sanitky se podle britského deníku DailyMail dostala už 35 minut po nehodě, tak proč její převoz tak dlouho trval? Záchranáři se ji totiž ještě dlouhých 40 minut poté snažili stabilizovat, protože by prý jinak převoz neměla šanci přežít. Pak nedaleko nemocnice úplně zastavili na pět minut, když hrozilo, že Diana bude mít srdeční zástavu. Přední britský chirurg Thomas Treasure to ale odsoudil s tím, že vše mohlo být jinak, kdyby si trochu víc pospíšili.
    Fotogalerie
    91 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

dfghjk: Na nejasnosti ti blesku ser eme, jestli chceš zaujmout čtenáře, tak nejasnosti vyjasňuj.

(31. 08. 2016 08:49)

JETHRO: Osmá nejasnost v tomto případu je článek v Blesku.

(31. 08. 2016 06:32)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy