Prezident Spojených států amerických spolu s chotí Michelle (52) během své návštěvy Velké Británie přijali pozvání do Kensingtonského paláce na neformální večeři s princi Harrym (31) a Williamem (33) a vévodkyní Kate (34).

Na místo manželé Obamovi dorazili ve čtvrt na osm místního času a s členy britské královské rodiny se srdečně přivítali, přičemž se princ William omlouval za deštivé počasí. Dokonce i princi Georgeovi rodiče výjimečně dovolili, aby si o chvíli protáhl večerku a mohl se s vzácnou návštěvou také sejít.

V bačkorkách, pyžamu a světlém župánku s monogramem třetí následník britského trůnu zdvořile pozdravil a podal americké hlavě státu ruku. Následně si pár chvilek pohrál na houpacím koni, který od něj po narození v roce 2013 dostal jako dárek. Poté už musel jít do hajan stejně jako jeho malá sestřička Charlotte (téměř 1 rok), která se nenechala žádnou návštěvou rušit a spokojeně pochrupovala.

Konec legrace, zpátky do práce

Zatímco páteční večer tak strávil americký prezident poměrně příjemně, dále ho čekají možná o něco méně pohodové schůzky. V neděli se chystá navštívit průmyslový veletrh v severoněmeckém Hannoveru a v pondělí se zúčastní "neformálního setkání" s Angelou Merkel (61), francouzským prezidentem Françoisem Hollandem (61) a premiéry Británie a Itálie Davidem Cameronem (49) a Matteem Renzim (41). Jednat s nimi má o "významných mezinárodních otázkách".

Na přetřes přijde jistě i uprchlická krize, ke které se Obama vyjádřil také v rozhovoru pro sobotní vydání německého deníku Bild. „Myslím, že postoj kancléřky Merkelové v uprchlické krizi, stejně jako mnoha Němců, byl odvážný," řekl prezident Spojených států, podle kterého Merkel prokázala „skutečné morální a politické vedení".

Německo by nemělo samo - nebo několik dalších států - nést celé břímě (krize)," dodal Obama, podle kterého „nedávná dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem (o migraci) byla krokem ke spravedlivějšímu rozdělení této odpovědnosti". „Když něco řekne, tak si to i myslí. Když řekne, že něco udělá, udělá to. Důvěřuji jí," pěl na na kancléřku Obama ódy s tím, že je „hrdý, že Angela je jeho přítelkyně".

Fotogalerie
9 fotografií