Devadesátiny, to jsou kulatiny, které je třeba pořádně oslavit. I přesto si ale královna Alžběta II., která má dle kalendáře toto jubileum dnes, nechá to nejlepší až na léto. Vojenské přehlídky na počest narozenin britských panovníků se už několik desetiletí konají v červnu.

„Je to praktické rozhodnutí. Přehlídka se v Británii sice dá udělat v dubnu, kdy má královna narozeniny, ale vystavujete se většímu riziku deště, špatného podloží pro pochodování vojáků. Navíc by nevynikla krása červených uniforem a vojáci by byli zahaleni pláštěnkami,“ vysvětlil Blesku ředitel hradního protokolu a odborník na evropské královské dvory Jindřich Forejt.

Hlavní oslavy budou konkrétně 11. a 12. června. 10. června má navíc narozeniny, letos už 95., královnin choť princ Philip... Co se tedy v Londýně bude dít dnes? Budou hořet vatry na počest Alžběty II. „Za doprovodu prince Philipa, prince Charlese a vévodkyně z Cornwallu zažehne večer královna ve Windsoru (jedno z jejích oficiálních sídel – pozn. red.) jednu z mnoha set vater. Vytvoří se ohnivý řetězec, který se bude spontánně objevovat po celém území britského království i na jiných územích Commonwealthu,“ informuje Forejt.

Zároveň míní, že proběhne i rodinná oslava, která ale bude komorní. Podle britských médií pomerančový dort pro královnu upeče vítězka celonárodní televizní soutěže amatérských cukrářů, muslimka Nadiya. V pátek z něj možná ochutná i americký prezident Barack Obama a jeho žena, kteří do Windsoru přijedou na oběd.

Pevné zdraví, mnoho štěstí a úspěchu popřál v osobním dopisu panovnici i český prezident Miloš Zeman. „S potěchou vzpomínám na předchozí setkání během Vaší státní návštěvy v České republice v dubnu 1996 a u příležitosti 70. výročí vylodění v Normandii v červnu 2015. Bylo pro mě ctí a zároveň také radostí potkat Vás a rozprávět s Vámi,“ uvedl v gratulaci.

 

Fotogalerie
20 fotografií