„Beru svou práci velmi vážně. Beru velmi vážně i svou odpovědnost,“ řekl William a popřel zároveň tvrzení britského tisku, podle kterého se spíš zdráhá převzít roli nástupce na trůn.

„Jde o to, najít v pravý čas svou vlastní cestu, a pokud nejste dost opatrný, může být tento úkol ve velmi nízkém věku podstatně těžší. Myslím, že je potřeba si zvyknout na tu funkci,“ řekl William v předvečer 90. narozenin své babičky, královny Alžběta II., která se narodila 21. dubna 1926.

Princ William řekl, že současná královna je „vzorem toho, jaký dobrý monarcha má být“.

V minulých týdnech musel princ čelit kritice médií poté, co byly zveřejněny oficiální fotografie ukazující, jak si hraje ve sněhu s manželkou Kate a pózuje se svými dvěma dětmi, Georgem a Charlottou, kdesi ve francouzských Alpách.

„Líný Will odvezl svou rodinu na lyže,“ napsal hned v palcovém titulku bulvární list The Sun, podle kterého se princ v roce 2015 zúčastnil jen 122 oficiálních akcí, zatímco královna 341.

„Budu čelit za svého života časté kritice. Není to něco, co úplně ignoruji, ale není to ani něco, co si tak beru k srdci,“ řekl William.

Královna vládne již déle než 63 let a nevykazuje žádné známky toho, že by se chtěla vzdát trůnu, i když v posledních letech již přenesla některé ceremoniální povinnosti na svého syna Charlese a vnuky Williama a Harryho. Týká se to zejména únavně dlouhých cest do zahraničí.

Princ William je prvním členem královské rodiny s možností nástupu na trůn, který má zaměstnání v civilním životě jako pilot záchranného vrtulníku. Podle listu Daily Mail ale pracuje jen 80 hodin měsíčně. Podle zdroje The Sun dokonce „téměř nikdy není na svém místě“.

U příležitosti královniných narozenin připravila britská pošta sadu známek s jejími portréty. Na jednom z nich je také se třemi následníky trůnu – tedy Charlesem, Williamem a dvouletým Georgem.