„Bernadetta Kinská z Vchynic a Tetova, rozená Merveldt, zesnula v tichosti po krátké a těžké nemoci, smířena s Bohem a zaopatřena svátostmi smíření naší Církve svaté 14. února 2016, v 94. roce svého bohatě naplněného života. Její milovaný manžel a mladší syn Antonín ji na cestě na věčnost již předešli,“ píše se ve smutečním oznámení, které se objevilo na stránkách kosteleckého zámku.

Smuteční rekviem se uskuteční v sobotu 27. února ve farním kostele v Kostelci nad Orlicí. Pohřeb v nejbližším rodinném kruhu se uskuteční v neděli 28. února u rodinné hrobky v Budenicích.

 

Bernadetta Kinská si vzala potomka starého šlechtického rodu Josefa Kinského v roce 1947, společně žili u Ilavy na Slovensku, kde Josef Kinský řídil rodinný podnik na výrobu zinkové běloby. V říjnu 1949 byl Kinský zatčen a obviněn ze sabotérství a Bernadetta musela s malým synem Františkem opustit Slovensko.

Kinský byl později odsouzen, pracoval v uranových dolech. V roce 1992 byl rodině Kinských vrácen rodový majetek v Kostelci nad Orlicí, v roce 2003 předal Josef Kinský majetek synovi Františku Kinskému, který je nyní starostou Kostelce nad Orlicí a krajským zastupitelem. Josef Kinský zemřel v roce 2011. Druhý syn Josefa a Bernadetty Kinských Antonín, který se narodil v roce 1955, zemřel v roce 2012.

Fotogalerie
1 fotografie