Princ William je stejně jako ostatní členové britské královské rodiny střežen jako oko v hlavě pro případ, že by mu chtěl někdo ublížit. Jenže práci případným atentátníkům na vévodu z Cambridge nyní značně usnadnila aplikace, která umožňuje sledování letu jeho helikoptéry.

Aplikace s názvem flightradar24 je sama o sobě v podstatě neškodnou pomůckou pro všechny, kteří někam letecky cestují nebo mají v letadle někoho blízkého. Podle čísla letu totiž zjistí, kde přesně se v daném okamžiku daný letoun nachází, jakou rychlostí se pohybuje a kdy doletí do cíle. Informace o soukromých, vojenských a diplomatických letech se z bezpečnostních důvodů neuvádějí, ovšem chybička se vloudila.

Pohotovostní helikoptéra s názvem „Anglia Two“ (Anglie Dvě), se kterou létá na mise právě princ William, se v aplikaci také objevuje. Kdykoliv tak vévoda z Cambridge pracoval, byl velmi snadným cílem.

Na webu se totiž dala zcela bez poplatku zjistit GPS poloha a určený cíl, dokonce i výška, směr a rychlost letu princova vrtulníku. Za pouhých 2,99 liber (okolo 100 Kč) pak dokonce bylo možné zakoupit plnou verzi aplikace, která uživatele upozornila pokaždé, když William se strojem vzlétl ze svého stanoviště na cambridgeském letišti.

Poté, co britský deník Daily Mail pomocí aplikace Williama vystopoval a vyfotografoval, aby upozornil na hrozící nebezpečí, dalo se vše do pohybu a pracuje se na odstranění dat o vrtulníku ze systému.

Roy Ramm, bývalý velitel speciálních operací Scotland Yardu, požadoval okamžitě nápravu situace. „Znalosti o přesném pohybu, výšce a rychlosti letadla jsou pro každého teroristu informace nad zlato. Schopnost vysledovat tak důležitý cíl představuje opravdu vážné nebezpečí,“ vysvětlil Daily Mailu. Podle něj by bylo s těmito informacemi snadné vrtulník sestřelit i bez drahých a rafinovaných zbraní.

Buckinghamský palác zatím nastalé bezpečnostní riziko vůbec nekomentoval. Není tak jasné, jak zprávy o Williamově ohrožení snáší jeho rodina, zejména manželka, vévodkyně Kate (33), a královské děti princ George (2) a princezna Charlotte (2 měsíce).

Fotogalerie
9 fotografií