Ekonomové vycházejí z »efektu George«, který Británii zasáhl na konci července 2013, když se Williamovi (32) a Kate (33) narodilo první děcko. Malý princ tehdy rozpoutal šílenství, které se pozitivně promítlo na státní kase. Do té během jediného roku přiteklo cca 8,6 miliard Kč.

Miliardy v šampusu

Po narození Charlotte se sice taková horečka nestrhla, nicméně i »efekt Charlotte« přinese obří sumu. Kde se peníze vezmou? „V nejbližších týdnech hlavně z prodeje suvenýrů a oblečení, v němž se princezna ukáže na veřejnosti. A třeba i z šampaňského a pamětních pamlsků, kterým většina Britů její narození oslavila,“ předpovídá ekonomka Jace Tyrell s tím, že tato suma se vyšplhá až na 3 miliardy.

17 milionů turistů

Zbytek peněz pak podle ní přinese nápor turistů. „Po narození George se jejich příliv skokově zvýšil! V roce 2013 jich do Londýna přijelo sedmnáct milionů namísto tradičních patnácti. Letos to bude podobné. Lidé budou utrácet za ubytování, jídlo, atrakce a suvenýry.“

Co ji čeká v nejbližších dnech?

Cesta do Anmer Hall

Princeznu si rodiče odvezou do venkovského sídla Anmer Hall, kde budou mít klid na výchovu obou dětí. Stráví tu několik měsíců.

Registrace na matrice

George registrovali desátý den po porodu, podobné to asi bude i v případě Charlotte.

První oficiální foto

Zhruba za měsíc by měl královský palác vydat první oficiální snímky Charlotte – stejně jako v případě George.

Křtiny

Charlotte by měla být pokřtěna na konci července, tedy tři měsíce po narození. Měla by na sobě mít stejné krajkové šaty, jaké měl v říjnu 2013 její starší bráška. Jde totiž o repliku tradičního roucha, v němž se královská miminka křtí už od roku 1841!

Video
Video se připravuje ...

Tohle je nová britská princezna! Kate a William ukázali miminko! Reuters, Blesk.cz

Fotogalerie
8 fotografií