William položil věnec k Tokijskému památníku tak, jak to v roce 1995 učinila jeho matka Diana, která byla v Japonsku velmi populární. Bez návštěvy tohoto místa se neobešly ani cesty královny Alžběty II. a bývalé premiérky Margaret Thatcherové. Ať nikdy nezapomeneme na všechny ty, kdo zaplatili za naši svobodu cenu nejvyšší,“ bylo napsáno na věnci, který William přinesl.

Císařský pár navštívil v jeho paláci, do nějž se japonské veřejnosti nabízí pohled jen zřídka. Otevřenost, s níž se v Británii probírá soukromí vládnoucího rodu, se podle britských komentátorů Japoncům líbí.

Japonci si pro Williama uchovali sympatie, které kdysi věnovali i jeho matce. U tras, jimiž projížděl, ho zdravil nadšený dav, lidé se snažili zachytit jeho ruku a fotografovali si ho mobilními telefony. Je ve srovnání s japonskou císařskou rodinou tak přátelský,“ řekl Naojuki Tadžima, který se přišel podívat na výstavu britské technologie a kultury, kam má William také zavítat.

Před publikem v tokijském obchodním centru se William omluvil, že s ním nepřijela jeho žena Kate a syn George, a slíbil, že to příště napraví.

Jeho bratr Harry vstoupil do armády před deseti lety a dvakrát sloužil také v Afghánistánu. Nyní zvažuje své možnosti“, pokud jde o vojenskou kariéru, a jednou z nich je i odchod z armády, aby se mohl soustředit na charitativní činnost, tvrdí zpravodaj BBC u královského dvora Nicholas Witchell.

Pokud by armádu opustil, dalo by mu to větší svobodu soustředit se na svou charitativní činnost zaměřenou na podporu zraněných veteránů a na činnost v Africe, kde v Lesothu založil charitativní organizaci pro boj proti AIDS Sentabale,“ řekl Witchell.

Po výcviku v Královské vojenské akademii v Sandhurstu princ Harry v roce 2007 strávil deset týdnů v Afghánistánu. Když ale na veřejnost unikly zprávy o jeho přítomnosti v této asijské zemi, byl stažen. Do Afghánistánu se pak na pět měsíců vrátil v roce 2012, kdy sloužil jako pilot vrtulníku Apache. Loni se princ stal štábním důstojníkem.

Harry podle Witchella o své budoucnosti uvažuje velmi vážně“, ale z kancelářské práce by mohl být otrávený.

Deník Evening Standard tvrdí, že princ Harry má být před ukončením své aktivní služby v armádě ještě na čas převelen do Austrálie.

Fotogalerie
20 fotografií