V decentních vázacích modrých šatech, které lehce obepínají její těhotné bříško, s dokonalým make-upem a účesem sedí v prázdné školní třídě mezi lavicemi, na kterých leží knihy a učebnice. Vévodkyně Kate se spolu se svým manželem princem Williamem zapojila do britského Týdne duševního zdraví dětí.

„S Williamem jsme viděli mnoho dětí, které bojují se šikanou, jsou z rozpadlých rodin, zemřeli jim příbuzní. Pokud se jim nevěnuje péče, jsou ohroženy depresemi, úzkostí, hrozí jim, že propadnou závislostem a sebepoškozování,“ říká na videu učebnicovou britskou angličtinou a poměrně hluboko posazeným a vážným hlasem Kate. Při soustředěném pohledu na ni je vidět, že jí oči běhají po řádcích čtecího zařízení.

„Stigma kolem mentálního zdraví bohužel způsobuje, že se dětem nedostává včasné pomoci a ony si traumata nesou v sobě do dospělého života,“ říká Kate, která několikrát na videu zmíní, že mluví za oba manžele.

Video natočila pro organizaci Place2Be, která poskytuje dětem pomoc přímo ve školách. „Spolu s Williamem pevně věříme, že preventivní a včasná péče může zabránit pozdějším následkům,“ říká Kate.

Cílem projektu je dodat odvahu jak dětem, aby se svěřily, tak také jejich rodičům. Podle výzkumu organizace Place2Be se až třetina rodičů stydí a bojí toho, že by jejich dítě mluvilo o problémech s učiteli ve školách.

Video
Video se připravuje ...

Vévodkyně Kate promluvila na videu o psychických problémech dětí Place2Be