Guinnessova kniha rekordů o ní říká, že má víc titulů než kterýkoli aristokrat na světě. Byla totiž nejstarším členem šlechtického rodu, který je znám už pět století, a jak kdysi ona sama řekla, „…někdo mi vždycky musí připomenout, kolikanásobnou a jakou šlechtičnou vlastně jsem.“ U Guinnessů spočítali, že Cayetana Fitz-James Stuart y Silva byla sedminásobnou vévodkyní, dvaadvacetinásobnou hraběnkou, markýzou dokonce čtyřiadvacetkrát a španělským grandem čtrnáctkrát.

Lidé v její rodné Seville jí pro její nezávislost, svobodomyslnost a umění žít bez ohledu na rodokmen a oficiality přezdívali »punkerka s modrou krví«. Zajímavé však také je, že měla právo neklekat před papežem.

Poprvé se vdávala v roce 1947 za vévodu Pedra Luise Martineze de Irujo y Artacoz. Když jí manžel zemřel na leukemii, vzala si v roce 1978 bývalého jezuitského kněze a levobočka, což v bigotně katolickém Španělsku vyvolalo pořádný rozruch. Druhé manželství jí vydrželo třiadvacet let, do smrti manžela. Potřetí do toho vévodkyně praštila 5. října 2011.

Náhoda

„Alfonso se do mě zamiloval první, já do něho až pak,“ řekla tehdy. Její vyvolený, o pětadvacet letmladší Alfonso Díez, byl státním zaměstnancem v oboru sociálního zabezpečení a s vévodkyní se prý setkal poprvé už někdy v osmdesátých letech.

„Před třemi lety jsme se náhodou potkali v kině a ta jiskra přeskočila,“ řekla vévodkyně Alba v den svatby. Spousta lidí, především její rodina, ale také španělský král Juan Carlos (ten ji od sňatku odrazoval a dokonce jí kvůli němu několikrát osobně telefonoval), viděla v třetí svatbě vévodkyně pouze stařecký vrtoch.

Ona se ale vdala i za cenu toho, že většinu svého majetku přepsala na rodinu. „Můj miláček Alfonso chce mě, a ne moje peníze,“ prohlásila a dodala: „Dám rodině všechno, stejně jim to připadne až po mé smrti.“

Obrazy

Vévodkyně Alba byla nepředstavitelně bohatá. Každému ze svých šesti dětí i osmi vnoučat věnovala po jednom paláci i podíl na rozsáhlých pozemcích, které v zemi vlastní. Téměř to nepoznala - její majetek se odhaduje až na 3,5 miliardy eur a zahrnuje desítky vzácných originálů Tiziana, Goyi a dalších starých mistrů, stovky nemovitostí a tisíce hektarů půdy nejen ve Španělsku. Její nový manžel z toho zřejmě nic nedostane. Ještě před svatbou se písemně zřekl jakýchkoliv nároků na majetek své ženy.

Rod vévodkyně z Alby (†88)

Celé jméno zesnulé španělské vévodkyně zní: María del Rosario Cayetana Paloma Alfonsa Victoria Eugenia Fernanda Teresa Francisca de Paula Lourdes Antonia Josefa Fausta Rita Castor Dorotea Santa Esperanza Fitz-James Stuart y Silva Falcó y Gurtubay.

Rod vévodů z Alby hrál v dějinách španělského království a dvora jeho panovníků odedávna významnou roli. Původně pochází z Portugalska, ve Španělsku se usídlil ve XIV. století v Seville.

Nejvlivnější byla vévodkyně Maya, milenka Ferdinanda VII. (1784-1833), kterou zvěčnil malíř Francisco Goya na svém proslulém obraze Nahá Maya. Obraz způsobil na dvoře zděšení a zavdal důvod k pověstem o tom, že malíř nasadil králi parohy.

Rod Alba si na umění ale potrpěl i dřív. Po vzpouře Nizozemského království proti Španělsku vyslal král Filip II. v čele svého vojska do Nizozemí vévodu z Alby. Ten tam uloupil řadu uměleckých předmětů.

Do vlasti poslal mimo jiné na 1500 obrazů malířských mistrů. Mnoho z děl Tiziana, Tintoretta, Veronse, Raffaela a Dürera je dodnes v majetku rodu Alba, v jejich obrazárnách.

Nic ale vévodkyni z Alby na popularitě neubralo, ani jejích nejméně prý dvacet plastických operací. Rakev s ostatky vévodkyně provázely do sevillské katedrály davy lidí a mnozí z nich přijeli z celého Španělska i ze zahraničí. Smutek byl nelíčený.

Fotogalerie
16 fotografií