Jen pár hodin po smrti vévodkyně bylo její tělo ve světlehnědé rakvi přikryté vlajkou převezeno z jejího paláce ze 14. století, kde ve čtvrtek ráno skonala, na sevillskou radnici, kde se sešla celá vévodkynina rodina k tiché modlitbě.

Šest dětí, devět vnoučat, tři pravnoučata a samozřejmě i její třetí manžel, o 25 let mladší bývalý státní úředník Alfonso Diez, jehož plat nepřesáhl průměrný španělský příjem a který si šlechtičnu vzal před třemi lety. „Alfonso po mně nic nechce. Nechce moje peníze. Chce jenom mě,“ nechala se tehdy slyšet zamilovaná vévodkyně.

Ačkoli její děti tehdy se sňatkem nesouhlasily a vévodkyně si je musela utěšit tím, že mezi ně rozdala většinu svého stomiliardového majetku, vypadá to, že nad její rakví nakonec přeci jen došlo k usmíření. Alfonso byl fotografy zachycen v hovoru s jedním ze synů vévodkyně, který je s čerstvým vdovcem vrstevník.

Vévodkynin třetí manžel v hovoru s jejím synem (vlevo)
Autor: EPA

„Seville milovala, proto Seville bude navždy milovat ji,“ napsal na svůj účet na Twitteru starosta města Juan Ignacio Zoido.

Vévodkyně, celým jménem Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y Silva, jíž se říkalo zkráceně Cayetana, se pyšnila desítkami titulů – byla sedminásobnou nositelkou titulu vévodkyně, 22krát byla hraběnka a titulů markýza měla 19. Měla také zvláštní privilegia – například nemusela poklekat před papežem a do katedrály v Seville mohla vjíždět na koni.

Fotogalerie
26 fotografií