180 hostů, mezi nimi kromě sestry Camilly a švagra Charlese také 19letá dcera zemřelého Marka Shanda (†62) Ayesha, která na sobě měla etno fialovo-oranžové šaty a čelenku s kovovými penízky. Camillu, kterou v slzách z kostela musel pevně za ruku vyvést a podpírat její manžel princ Charles, na pohřeb doprovodil také její syn Tom Parker Bowles. Ten pronesl smuteční řeč. Camilla ke květinám přidala vzkaz napsaný vlastní rukou. „Miláčku Marku, jsem s tebou ve svých vzpomínkách a celou svou láskou. Tvoje Camilla,“ stálo na lístku s oficiální hlavičkou.

Na pohřbu mu hudebník Cat Stevens, dnes vystupující jako Yusuf Islam, na pohřeb přiletěl ze Spojených států a zazpíval akustickou verzi slavného hitu Wild World. Zazněly také písně z Knihy džunglí – The Elephant Song, píseň z muzikálu West Side Story nebo skladba Lord of The Dance.

Poslední rozloučení se konalo v kostele Svaté Trojice v jihoanglickém Stourpaine. Poté co do kostela přišli všichni smuteční hosté, bylo přineseno tělo zesnulého Marka, jež bylo uloženo do biologicky odbouratelné rakve vyrobené z proutí, která byla pokryta speciálními květinovými věnci.

Po obřadu hosté opustili kostel a sešli se k soukromému karu ve vesničce Stourpaine, kde žije sestra Camilly, Annabel Elliot. Ve stejném kostele byl v roce 2006 pohřeb také jejich otce Bruce Standa.

Mark Shand zemřel minulý týden v New Yorku, kam odcestoval, aby se zúčastnil aukce ve slavné aukční síni Sotheby’s. Uklouzl na chodníku, upadl a hlavou se uhodil o obrubník, když chtěl jít do baru.