Ohledně královské rodiny jsou pravidla striktně daná. Na veřejnosti se osoby, která patří do královské rodiny, nesmí nikdo dotknout! Výjimku tvoří formální potřesení rukou, kdy první musí podat ruku právě člen královské rodiny.

A tento protokol porušil jako jeden z mála právě australský premiér Tony Abbot. Ten nejdříve vzal okolo ramen následníka trůnu prince Williama (31) a poté okolo pasu i Kate (32)! Získal tím nejspíš světový unikát, zaprvé je prvním, kdo takto porušil pravidla právě u mladého královského páru, navíc se dotkl hned dvou členů královské rodiny, byť v případě vévodkyně z Cambridge přivdané. Ani jeden ale z tohoto „nedovoleného“ dotyku nedělal aféru a jak Kate, tak William to přešli s úsměvem.

Abbot ale není první, kdo takto porušil protokol. V roce 1992 se na veřejnosti dotkl britský premiér Paul Keating královny Alžběty II., stejně jako Michelle Obama v roce 2009 při oficiální návštěvě amerického prezidentského páru. V případě Michelle se to až tak velkým prohřeškem nezdálo, s Alžbětou totiž udržují velmi přátelské vztahy a královna ji před pěti lety objetí oplatila a položila ji ruku okolo pasu!

Kdo další poruší protokol a dotkne se člena královské rodiny? To můžeme jen hádat…