Britský princ William s manželkou Kate a synem Georgem včera přicestovali do Austrálie na desetidenní návštěvu. Za sebou tehdy již měli stejně dlouhý pobyt na Novém Zélandu, ovšem i v Austrálii je čekal podle stanice BBC náročný program.

Vévodkyně z Cambridge vystoupila do slunečného podzimního australského dne v zářivě žlutých šatech s Georgem na paži. "William mi řekl, že vypadám jako banán," postěžovala si později anglickému Daily Mailu na módní kritiku ze strany svého manžela. Kousek od srbské návrhářky Roksandy Ilincic se mu příliš nezamlouval.

William prý o žlutých šatech své manželky Kate prohlásil, že v nich vypadá jako banán
Autor: ČTK

Kate a William vítaly zástupy Australanů. Královský pár za sebou již má např. návštěvu přístavu v Sydney a věhlasné Opery, kde proběhla slavnostní večeře. V sobotu ji čeká návštěva Brisbane, příští úterý výlet ke skále Uluru, známé také jako Ayers Rock, o den později pak Adelaide na jihu země a na konci cesty dvoudenní návštěva metropole Canberry.

Malý George dostal v Austrálii velkého Vombata
Autor: Reuters

Austrálie i Nový Zéland jsou přitom bývalé britské kolonie, nyní konstituční monarchie, v nichž panovnici zastupují guvernéři. Právě v době návštěvy Kate a Williama byl zveřejněn čerstvý průzkum, z něhož vyplývá, že 51% Australanů si přeje zachovat současné zřízení. Pro zavedení republiky se vyslovilo 42% z 1400 účastníků ankety.