Milovaná matka Prince Williama, lady Diana se bohužel nedočkala narození prvního potomka svého syna Williama. Všichni ale doufají, že nejen krása, ale také dobrota a ušlechtilost, kterou v sobě Williamova matka měla, se na prvorozeném děťátku projeví.

Záhadná genetika

Podle specialisty na genetiku Dr. Rolfa Dietera Wegnera z berlínského Centra pro prenatální diagnostiku a genetiku člověka, má v sobě každý jedinec 50 procent genetické informace rodičů a 25 procent genetické informace každého prarodiče.

Pokud dítě zdědí například řídké vlasy, případně modré oči, není to však pouze výsledek jednoho genu, ale různých genových segmentů. Při každé fúzi vajíčka a spermie navíc dochází k utváření nových genů a to je nakonec důvod, proč lidé nejsou identičtí. 

Královský potomek by se tak mohl vyhnout odstávajícím uším dědečka Charlese, nebo pleši tatínka Williama. Existují ale také geny, které jsou dominantní, a pokud například oba rodiče mají hnědé oči, je zde velmi malá pravděpodobnost, že se jim narodí modrooké miminko.

Vlastnosti jako agresivita a úzkost jsou dědičné zhruba ze 40 procent. Výsledky rozsáhlé studie vědců z Queenslandské univerzity v Austrálii také potvrdily, že inteligenci dítěte geny ovlivňují pouze mezi 20 a 40 procenty. Zbytek je čistá stimulace prostředím a rodiči.

Tak hodně štěstí, Kate a Williame!

Fotogalerie
6 fotografií