Deník Daily Mail vytasil pověstný britský humor a článek publikoval s titulkem: "Královna abdikovala ve prospěch svého nejstaršího syna (promiň, Charlesi, ne TAHLE královna, ta nizozemská)". Ostatně britský následník trůnu se patrně již smířil s tím, že na trůně by jeho "poddaní" radši viděli milovaného prince Williama a jeho Kate.

Oblíbená Trix

Nizozemská královna Beatrix svému dvoru vládne rázně a má rozhodující slovo. Na veřejnosti se vždy usmívá, v soukromí prý už méně. Tato doktorka práv je i nadanou sochařkou. A hlavně už nějaký ten pátek nizozemskou královnou. S královským majestátem to ovšem nepřehání: sama se považuje za manažerku a království prý spravuje "jako moderní podnik". Elegantní, vitální a oblíbená "Trix", jež na konci ledna oslaví pětasedmdesátiny, dnes oznámila svou abdikaci.

Na trůně má populární Beatrix nahradit její nejstarší syn, pětačtyřicetiletý Willem-Alexander. Ona sama se ujala vlády v roce 1980, když jí bylo 42 let. Holanďané na své královně během více než tří dekád oceňovali její umělecké sklony i život nenarušovaný skandály. "Máme ji rádi, protože je stejná jako my," říkají. Počátky Beatrixina panování ale úplně idylické nebyly, její korunovaci totiž provázely násilnosti, když lidé protestovali proti sociálním podmínkám v zemi.

Kožichy a utrácení

Dnes ale podobné události nejspíše nehrozí, nizozemská panovnická rodina je poměrně oblíbená. Najdou se ale i výjimky, v létě 2009 třeba policie zatkla mladého aktivistu z řad ochránců zvířat, který prý připravoval vraždu Beatrix kvůli tomu, že nosí kožešiny. Krátce poté část poslanců kritizovala nadměrné utrácení královské rodiny, který podle některých zpráv už předstihla v nákladech na provoz britskou monarchii. Ročně prý přijde daňové poplatníky na zhruba miliardu korun.

Majetek

Podle magazínu Forbes je Beatrix také jednou z nejbohatších žen světa, zejména díky své účasti v britsko-nizozemské společnosti Royal Dutch Shell. Je aktivní v dobročinné sféře, přispívá k rozvoji kultury a umění, zajímá se o sochařství, malířství, balet a hudbu. Byla také velkou oporou Nizozemců během záplav, které postihly zemi v minulém desetiletí. A hraje jistě i roli morální, jako v roce 1995, kdy rozptýlila domnělou aureolu národa hrdě vzdorujícího nacismu: "Nemusíme tajit, že kromě hrdinských činů tu (za druhé světové války) existovala i pasivita a aktivní spolupráce s nacisty."

Navzdory civilnímu vystupování dává Beatrix přednost oslovení Vaše Výsosti, zatímco její matka Juliana chtěla, aby jí říkali Madam. Juliana žila s manželem Bernardem v paláci na venkově asi 40 kilometrů od Amsterdamu, kde se jí Beatrix 31. ledna 1938 také narodila. Za druhé světové války žili ve Velké Británii a v Kanadě. "Trix" studovala sociologii, dějiny a právo, získala doktorát práv. Po dosažení plnoletosti v roce 1956 byla oficiálně prohlášena dědičkou trůnu.

Rodina

Pozdvižení se ale nevyhýbalo ani druhorozenému synovi, princi Johanu Frisovi, který se kvůli volbě životní partnerky Mabel Wisseové Smitové dokonce vzdal následnického práva. Jeho vyvolená totiž kdysi udržovala kontakty s narkobaronem Klaasem Bruinsmou, jenž byl později zavražděn. Loni v zimě pak prostřední potomek přidělal královně vrásky znovu, když na sebe při lyžování v Rakousku strhl lavinu, ze které jej záchranáři dostali až po 20 minutách. Princ je dodnes v kómatu.

Fotogalerie
7 fotografií