Zatímco civilní obřad byl za účasti jen příbuzných a blízkých s vyloučením médií, dnešního církevního sňatku se zúčastnila řada místních a zahraničních osobností. Obřad navíc vysílala v přímém přenosu místní televize. V pátek měl na sobě princ tmavomodrý oblek a nevěsta béžový kostým, dnes byl budoucí velkovévoda v uniformě s šerpou a ona v klasických bílých svatebních šatech.

Na dnešní obřad přijel mimo jiné belgický král Albert II., nizozemská královna Beatrix či dánská panovnice Margrethe II. Britskou královskou rodinu zastupoval princ Edward, nejmladší potomek královny Alžběty II.

Princ není žádný snob

"V rodině (lucemburského) velkovédody Jindřicha není žádný snob, jak je tomu v jiných královských rodinách v Evropě," tvrdí 28letá Lucemburčanka Martina, která prý chodila s princem do stejné školy. "Oni se nebojí jít mezi lidi, kteří nemají modrou krev. Je možné je potkat ve městě, třeba při nákupu," přitakává 55letá Marie.

Guillaume, který brzy oslaví 31. narozeniny, a osmadvacetiletá Stéphanie se v pátek na radnici přesunuli pěšky za doprovodu dvacítky členů rodiny z paláce velkovévodství v centru metropole. Na několik set metrů dlouhé trase je srdečně vítaly tisíce Lucemburčanů. Nevěsta se líbala na trase s dětmi shromážděných lidí.

Podle oficiálního životopisu Guillaume mluví čtyřmi jazyky, studoval mezinárodní vztahy a působil na humanitárních misích v cizině, například v Nepálu. Belgičanka Stéphanie, která sňatkem získala lucemburské občanství, je zase odbornicí na německý a ruský romantismus, hraje na klavír a housle, plave, lyžuje a čte prý tři knížky najednou.

Fotogalerie
9 fotografií