Během čtvrtého, závěrečného dne oslav se panovnice dopoledne zúčastnila v katedrále sv. Pavla bohoslužby díkuvzdání, poté poobědvala v budově parlamentu a před jásajícími davy za doprovodu vojenských kapel a 60 čestných dělostřeleckých salv se v kočáře přesunula zpět do Buckinghamského paláce.

Oslav se zúčastnily stovky pozvaných hostů, ale kvůli nemoci nebyl přítomen královnin manžel princ Philip.  

V ulicích královnu pozdravovaly zástupy lidí, kteří čekali za poměrně chladného počasí i několik hodin. Davy si pak nenechaly ujít ani samotný závěr oslav, kdy šest hlavních členů královské rodiny, bez prince Philipa, vystoupilo na balkon k rodinnému fotografování. Po boku královny stáli následník trůnu princ Charles s manželkou Camillou a princ Harry a princ William s manželkou Kate.

 Všichni sledovali přelet letadel královského letectva, včetně historických bombardérů a stíhaček z druhé světové války. Královna a její blízcí pak několik minut mávali moři deštníků, které chránily davy věrných či zvědavých poddaných před nepřízní počasí. Symbolicky oslavy ukončila královská garda salvou z ručnic a národní hymna.


"Připomínáme si šest desetiletí, které jsou důkazem toho, že služba veřejnosti je možná a je možné v ní nalézt štěstí," řekl o královně v dopoledním kázání vedoucí představitel anglikánské církve arcibiskup z Canterbury.

Bohoslužba byla pro královnu důležitá, protože je současně hlavou anglikánské církve. Podle komentátorů považuje svou náboženskou roli za klíčovou. Premiér David Cameron během bohoslužby četl z bible a s díky vystoupili zástupci různých občanských organizací.

Fotogalerie
10 fotografií