„Tuhle práci přebíráte, když starý král nebo královna zemřou,“ řekla Margrethe v rozhovoru pro server BBC News. „Není to doživotní trest, ale celý život ve službě,“ dodala. Královna také zdůraznila, že dědičná monarchie má i v moderní době své významné místo. „Představujeme dlouhý příběh, a to příběh naší země,“ uvedla.

Panovnice v rozhovoru přiznala, že čerpá inspiraci od britské královny Alžběty II. (85), která letos oslaví 60 let na trůnu. „Už od začátku, ještě než se stala královnou, mluvila o tom, že musí svůj život zasvětit národu,“ řekla Margrethe o Alžbětě. „A když jsem byla před 40 lety ustanovena královnou já, cítila jsem, že musím svůj život zasvětit svému národu stejně jako ona,“ dodala.

Margrethe se mezi Dány těší velké oblibě. Místní média ji označují za symbol toho, co to je být Dánem. Podle dánského historika Larse Soerensena je dokonce dánský královský dvůr nejoblíbenějším mezi evropskými monarchiemi.

Silná kuřačka

Královna vyvolává sympatie i svou staromódností, když nepoužívá mobilní telefon ani internet a říká, že se bez nich cítí zcela šťastná. Dánové jí odpouštějí i její zlozvyk, kterým je silné kouření – panovnice se naopak díky němu dostala i do užívaných úsloví, když Dánové říkají »kouřit jako královna Margrethe«.

Fotogalerie
6 fotografií