Slavnostního pohřbu se účastnily tisíce pozvaných hostů. Ačkoli oficiálně nešlo o státní pohřeb, účastnili se ho vedle špiček rakouské politiky i tři vládnoucí monarchové, dva bývalí vládci a řada šlechticů i zahraničních politiků. Česko zastupoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který měl při mši v katedrále slzy v očích.

Pražský arcibiskup Dominik Duka podle informací Blesk.cz spolusloužil zádušní mši, která od tří hodin probíhala v katedrále svatého Štěpána, kam byla Habsburgova rakev přemístěna z Kapucínské kaple během noci. Zádušní mši vedl kardinál Christoph Schönborn. Přítomen byl také trnavský arcibiskup Robert Bezák. Během zádušní mše zněl chrámem Haydnův Requiem. Na závěr zazněla stará císařská rakousko-uherská hymna.

Hosté z celé Evropy

Pozvaní hosté se do Svatoštěpánské katedrály začali sjíždět už po jedné hodině odpolední. Mezi nimi například švédský král Karel XVI. Gustav se ženou Silvií, princ Adam z Lichtenštejnska s princeznou Marií, princezna Astrid Belgická s královnou Paolou či lucemburský vévoda Henri.

Přijel také spolkový prezident Heinz Fischer s manželkou Margit, předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek či primátor Vídně Michael Häupl. Přesně o půl třetí do katedrály přijel Habsburgův syn Karel s manželkou Franceskou a dětmi a také Ottův syn Georg.

Lidi kolabovali vedrem

Před Štěpánským dómem, i po trase průvodu stály tisíce přihlížejících, kteří smuteční mši a následný průvod sledovali na obřích obrazovkách. Několik lidí následkem velkého horka zkolabovalo. Jednu ženu museli záchranáři vynést přímo z katedrály.

Krátce před pátou hodinou vyšel smuteční průvod. Za pohřebním vozem, na němž je naložena rakev s ostatky Otty Habsburského, šla podle zásad protokolu rodina, pak aristokracie a poté politici.

Rituál v kryptě a bez srdce

Smuteční průvod za rakví vedl městem po okružní třídě kolem císařského zámku Hofburg zpět do centra ke Kapucínské kryptě. Tam proběhl rituál "klepání na dveře", při němž jsou pozůstatky zesnulého vpuštěny dovnitř až poté, co se pozůstalí za něj zřeknou všech titulů a vyznamenání a označí zesnulého za pouhého "smrtelného hříšníka".

Krátce před půl sedmou večer spočinula rakev Otty Habsburského v kryptě vedle rakve jeho manželky Reginy, která zemřela před rokem.

Podle staré rodinné tradice byl Otto pochován bez srdce. To mu bylo odebráno hned po smrti ještě předtím, než bylo Ottovo tělo nabalzamováno. Srdce bude v neděli ve speciální urně převezeno do Maďarska a uloženo v benediktýnském klášteře Pannonhalma u města Ráb.

Fotogalerie
55 fotografií